Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 7. 17:08

Hegedűs Zoltán és népi együttese húzta a talpalávalót a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hegedűs Zoltán és népi együttese húzta a talpalávalót a Wojtyla Házban
Akik a színpadon látják Hegedűs Zoltán népzenészt, aligha feltételezik róla, hogy nagyon nehezen kezdett el hegedülni tanulni. Meg azt sem gondolnánk, hogy nem „csupán” zenész, hanem fejlesztőmérnök és műszaki területen tanár is egyben. 1982-ben alapította meg a Hegedűs együttest. Azóta népzenei dallamokat szólaltat meg zenésztársaival az egész országban és szerte a világon. Zenekarával ma a Karol Wojtyla Barátság Központban adott fergeteges koncertet a népkonyha gondozottai és meghívott vendégek számára. Az örömzenélést ebédosztás követte, melyet ma a Graboplast Zrt. és a kecskeméti HelloHal halbisztró támogatott. (Fotók: Tódor Norbert)

 – Amikor ’82-ben megalapítottam a Hegedűs együttest, abbahagytam a reneszánsz kamarazenélést, és népzenét kezdtünk el játszani – meséli Hegedűs Zoltán a közönségnek. – Azt mondta nekem Halmos Béla barátom annak idején: Gyerekek, ne „másodkézből” tanuljátok a népdalokat! Inkább menjetek el Székre, Kalotaszegre, Székelyföldre. Ott hallgassátok meg őket eredeti környezetükben. MI pedig megfogadtuk Béla tanácsát, és a helyszínen kezdtünk el gyűjteni. Idős erdélyi muzsikusokat kerestünk fel. Több mint 300 órányi archív felvétel maradt fenn.

   – Ahogy jártuk a világot, be is igazolódott, amit Halmos Béla mondott – folytatta a népzenész. – A hangzásból ítélve rögtön rájöttünk, hogy az illető hazai muzsikus vagy külföldi, aki tanulta a magyar zenét, de soha nem járt Magyarországon vagy az elszakított nemzetrészek területén. Utóbbi esetben ugyanis „akcentusa” van a muzsikaszónak. Olyan ez, mint a nyelvtanulás. Lehet szépen beszélni egy idegen nyelvet, de úgy nem, mint az anyanyelvünket. Ugyanez érvényes a népzenére is.

   – Megszámlálhatatlanul sok tévé- és rádiószereplésünk, hazai és külföldi fellépésünk volt eddig. Európa csaknem valamennyi országában részt veszünk különböző fesztiválokon, illetve adunk önálló koncertet – számolt be a zenekar mindennapi életéről. – Felléptünk Floridában, New Yorkban, Washingtonban, Torontóban. Az Egyesült Államokban indián népzenét is kutattam. Meghívásra sok helyen tartunk táncházat, zenei és táncos foglalkozásokat, ismeretterjesztő előadásokat, hangszerbemutatókat iskolákban, óvodákban, egyéb intézményekben, hazai és külföldi érdeklődőknek, magyarul és idegen nyelven egyaránt. Számos táncegyüttes munkáját segítjük koreográfia zenéinkkel, zenei kísérettel.

   – Az elmúlt évtizedek alatt jó pár táncegyüttest kísértünk, amit ezután is folytatni szeretnénk. Bár sok kitüntetést kaptunk, mégsem ezekre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy mindhárom gyermekem profi muzsikus lett. Jó alapokat kaptak. Vittük őket magunkkal a fellépéseinkre. Már kicsi korukban beálltak muzsikálni mellénk.

A beszélgetés közben az is kiderült, hogy sokáig nem foglalkozott zeneoktatással, de sok a felkérés, ezért elvállalta, hogy újra tanítani fog. Délutánonként hegedűórára jönnek hozzá a tanítványok.

A Wojtyla Házban széki és bonchidai dallamokat adott elő zenekarával; magyar, román és cigány népzenei elemeket ötvözve. A közönség tapsviharral jutalmazta a kiváló produkciót. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház