Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 15. 11:47

Bárkányi Ernő atya adományebédje a Barátok templomából

Képgaléria
Bárkányi Ernő atya adományebédje a Barátok templomából
Bárkányi Ernő atya immáron harmadik alkalommal hívta meg ebédre a Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Nem véletlenül, ugyanis igencsak régi barátság fűzi a közismert kecskeméti népkonyhához. Ő a belvárosi Szent Miklós - ismertebb nevén Barátok - templomának plébánosa, nem utolsó sorban a Wojtyla Ház egyik alapítója, lelki igazgatója, de papi szolgálata révén is összeforrott személye a szociális intézménnyel. Ő és az általa vezetett katolikus hívőközösség jóvoltából jutottak pénteken szociális ebédhez a Wojtyla Ház gondozottai. A plébánosnak, valamint több száz hívő léleknek köszönhetően tökfőzeléket fogyasztott sertéspörkölttel, kenyérrel és süteménnyel mintegy kilencven nehézsorsú ember. Az udvari bográcsokban főtt ételek fenséges íze Bozó Pálné Kati néni önkéntes szakácsot és Mezei Attila mesterszakácsot dicsérte. (Fotók: Mátyus István)

A Szent Miklós templomról:

A kecskeméti Szent Miklós templom, más néven Barátok temploma, vagy Ferences templom a város katolikus hitéletének egyik központja, Kecskemét legrégebbi, ma is álló épülete.

A templom a 13. század végén épült gótikus stílusban, később több ütemben bővítették. Középkori szokás alapján úgy építették, hogy a város védőszentje, Szent Miklós ünnepén a lemenő nap megvilágíthatta a főoltárt. A templomot említő első írásos emlék 1475-ből maradt fenn. Érdekesség, hogy a reformáció kezdetén a helyi katolikusok és reformátusok felváltva tartottak istentiszteleteket a templomban. 1647-től a ferences rendi szerzetesek használták, innen ered a „Barátok temploma” név.

Később több bővítésen is átesett az épület, a hajó és a szentély meghosszabbításán túl a Szent Anna kápolna hozzáépítése voltak a jelentősebb mérföldkövek a templom életében. Az 1678-as tűzvész után a korábbi fatornyot már kőből építették újjá. 1777 és 1784 között a templomot barokk stílusban felújították, tornya copf stílusban 1799-ben lett megmagasítva. A romkert helyén álló temetőt 1777-ben zárták be. Az utolsó komolyabb változtatásra 1931 és 1933 között került sor, ekkor alakították ki a lourdes-i kápolnát, a templomot a főtértől elválasztó falnál. A romkert mai formáját 1974-ben nyerte el, Mayer Antal tervei alapján.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház