Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 15. 18:40

Újra helyén a Czollner téri Nepomuki Szent János szobor

Képgaléria
Újra helyén a Czollner téri Nepomuki Szent János szobor
Péntek délután visszakerült eredeti helyére az időközben teljesen felújított Nepomuki Szent János szobor, melyet Kosik Márk Titusz, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős kőszobrász-restaurátor hallgatója hozott rendbe diplomamunkaként az elmúlt hónapokban. (Fotók: Tódor Norbert)

Hosszú előkészítés után tavaly szeptemberben szállították el a Czollner térről a Szent Erzsébet templom előtti Nepomuki Szent János szobrot a budapesti Epres kertbe, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász-restaurátor műtermébe, ugyanis igencsak magán viselte már az elmúlt idők nyomait. Egyik keze például letört, és több egyéb apró darabja is hiányzott már – mondta a helyszínen a frissen végzett kőszobrász-restaurátor, aki egyébként jeles érdemjegyet kapott ezért a munkájáért. – Egész tanévben dolgoztam rajta; eltávolítottam róla minden szennyeződést, pótoltam a hiányosságokat, végül most visszahoztuk ide, az eredeti helyére, és záró „felvonásként” egy-két órán belül állni fog – tette hozzá az ifjú szakember.

A helyszínen Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke is megjelent, aki elismerését fejezte ki a „pompás végeredmény” láttán.

A kőszobor helyreállítási költségét az önkormányzat finanszírozta, ennek összege mintegy másfélmillió forint volt. Az immáron eredeti szépségében látható műalkotás környezetét – miként eddig is – a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai és gondozottai tartják rendben.

Háttér:

A Czollner téren 1778-ig évszázadokon keresztül temető volt. A régi kápolna helyén 1826-ban építtette a Szent Erzsébet katolikus templomot Czollner Mihályné Béni Erzsébet. A bejárattal szemben áll két és fél méter magas talapzaton Nepomuki Szent János szobra, kovácsoltvas kerítéssel körbezárva. A szobor felállítására Hoffman János 150, Vincze János 600 forintot adományozott akkoriban. Az alkotó neve ismeretlen.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház