Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 15. 20:54 | Szerző/forrás: keol.hu

A városföldi madármérgezés csak egy a sok közül

A városföldi madármérgezés csak egy a sok közül
Természetkárosítás és állatkínzás bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vádemelésre került sor, jelentette be a héten a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Az ügyészségi tájékoztatást követően a Kiskunsági Nemzeti Park közleményt adott ki.

A vádemelés annak köszönhető, hogy a Földművelésügyi Minisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda újabb sikeres nyomozati eljárást folytatott le a madármérgezések ügyében. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda közelmúltban közzétett közleménye szerint Sz. Z. hivatásos vadászként dúvadgyérítés céljából egy 2008 óta betiltott hatóanyagú növényvédőszert fecskendezett tojásokba, amelyekből a városföldi Sz. Józsefnek is adott. A férfiak a mérgezett tojásokat 2014 novemberétől Városföld külterületén helyezték ki, elsősorban az elszaporodott rókaállomány apasztására. A kirakott csaliktól két róka elpusztult, ám a húsukból táplálkozó - GPS jeladóval is ellátott - "Remény" nevű, illetve egy másik példány parlagi sas is elpusztult.

Sajnos, ez a felderített eset csak egyike az utóbbi években a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata által a működési területen észlelt jelentős számú madármérgezésnek, mely számokban kifejezve a következők szerint alakult:

- 2013-ban 4 település külterületén 7 esetben méregtől elpusztult tetemek: 1 pld. kékes rétihéja, 4 pld. kerecsensólyom, 24 pld. barna rétihéja, 7 pld. egerészölyv, 2 pld. vetési varjú, valamint méreggel kezelt tojások, fácán- és nyesttetemek kerültek elő;

- 2014-ben 4 település külterületén 7 esetben méregtől elpusztult tetemek: 3 pld. egerészölyv, 2 pld. rétisas, 1 pld. fehér gólya és méreggel átitatott galambtetemek kerültek elő;

- 2015-ben 8 település külterületén 8 esetben méregtől elpusztult tetemek: 4 pld. parlagi sas (ebből egy pld szabadon engedve), 10 pld. egerészölyv, 2 pld. barna rétihéja;

- 2016-ban 4 település külterületén 4 esetben méregtől elpusztult tetemek: 6 pld. egerészölyv, 1 pld. rétisas, 1 pld. kutya, 1 pld. róka.

A szakemberek szerint ez a betiltott szer az emberre is igen veszélyes. A Wikipédia szerint akarbofurán a széles körben használt inszekticidek közül az emberre az egyik legmérgezőbb(csak az aldikarb és a paration mérgezőbb nála). Mérgező hatását kolinészteráz-gátlás révén fejti ki, így idegméregnek (neurotoxin) tekinthető. A belső elválasztású mirigyek működését is károsan befolyásolja, már nagyon kis mennyiség hatására is számos hormon szintjében átmeneti változások léphetnek fel az állatokban és emberekben is, ami többszöri expozíció után akár komoly reprodukciós zavarokat is okozhat.

Emberi áldozatra eddig még nem került sor, de a fentiek alapján megállapítható, hogy ez csak a szerencsének köszönhető! A bárki által könnyen megközelíthető, bekerítetlen helyen lévő veszélyes méreggel átitatott tetemek, tojások óvatlan megérintését, vagy az azokkal külsőleg érintkező állatok, pl. kutyák megsimogatását követően a méreg szájba kerülése súlyos egészségkárosodást, nagyobb koncentrációban akár halált is eredményezhet.

Kérjük a külterületen élőket, arra járókat, járjanak nyitott szemmel, és a görcsös testtartásban vagy csoportosan elpusztult gyanús állattetemeket, kihelyezett tojásokat mindannyiunk érdekében haladéktalanul jelentsék be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál a következő telefonszámokon: 06/30/555-6171 (ügyeleti telefon), 06/76/482-611 (központi telefon).

Kövessen minket a Facebookon is!