Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 19. 11:20

Ismét a roma önkormányzat látta vendégül a Wojtyla Ház szegényeit

Képgaléria
Ismét a roma önkormányzat látta vendégül a Wojtyla Ház szegényeit
A Karol Wojtyla Barátság Központ és Kecskemét Megyei Jogú Város Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzata között korábban kötött megállapodás alapján kedd délben ismét a cigány kisebbségi szervezet hívta meg ebédre a népkonyha gondozottait. Előtte azonban a Mezei utcai közösségi ház két munkatársa, Szeli Sára és Juhász Laura számolt be az intézmény életében július 1-jétől bekövetkezett változásokról, akik végül az ebédosztásban is részt vettek. (Fotók: Mátyus István)

Szeli Sára helyesbítéssel kezdte: városszerte elterjedt az a téves információ, miszerint a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vette át a Mezei utcai közösségi ház működtetését. Ez nem igaz! Az intézményt 2016. július 1-jétől az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány tartja fenn, melynek elnöke, Radics Kálmán személyében kétségtelenül azonos a roma települési nemzetiségi önkormányzat vezetőjével. A két szervezet azonban semmiképpen nem tekinthető azonosnak – mutatott rá Szeli Sára. A közösségi házban történt változásokról szólva elmondta: programjaik szeptembertől indulnak, melyek kibővített szolgáltatásokat tartalmaznak. Ezek közé sorolta a mosdási-fürdési lehetőséget, a fénymásolást, hivatalos ügyekben történő levelezést, önéletrajzírást, közreműködést albérlet- és álláskeresésben, gyermekek korrepetálását, felzárkóztatását. A főző tanoda keretében roma és magyar receptek alapján közösen főznek az érdeklődőkkel, ráadásul mindenki hozhat magával egy vendéget. Mindezeken felül pedig hagyományőrző programokkal, játszóházzal, zeneoktatással, sportolási lehetőségekkel várják a rászorulókat – és nem csak a Mezei utca környékéről, hanem bárhonnan, mert „aki segítségre szorul, az segítségre szorul” – hangsúlyozta a közösségi ház munkatársa. A szolgáltatások közül külön is kiemelte a ruhamosást, melyet hat mosógéppel végeznek. Bárki igénybe veheti, csupán előzetesen fel kell iratkozni. Zuhanyozásra is van lehetőség, de törölközőt, tisztálkodási szereket nem tudnak biztosítani. A közösségi ház kapacitása mintegy 80-100 fő, de 30 fővel „simán foglalkozunk”. A szociális intézmény hétköznapokon 8 és 18 óra között fogadja a rászorulókat – hangzott el.

Az ebédet – húslevest, valamint pulykasültet zöldséges ragus párolt rizzsel – Ács Imre, a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tanára készítette el három kilencedikes szakácstanulóval közösen a Wojtyla népkonyha udvari bográcsában. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház