Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 19. 18:03

Már csak néhány nap és kezdődik a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó

Már csak néhány nap és kezdődik a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó
A Karol Wojtyla Barátság Központ is képviselteti magát az idei katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, melynek mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek” (Máté 5,7). A július 25. és 31. között megrendezésre kerülő eseményre több százezer katolikus fiatalt várnak. Annál inkább, mert vatikáni források korábban hírül adták: Ferenc pápa is részt vesz az immáron tizenhatodik alkalommal összehívott ifjúsági rendezvényen, melynek helyszínéül ezúttal Krakkót választották. (A világtalálkozót Szent II. János Pál pápa hozta létre 1984-ben. Azóta két-három évente megrendezik a világ valamely kiemelt pontján.)

Az ifjúsági világtalálkozó a Katolikus Egyház által szervezett nemzetközi esemény, amelyre a világ minden tájáról érkeznek a fiatalok. A két- illetve háromévente megrendezett rendezvény középpontjában a Szentatyával való találkozás áll.

Az ifjúsági világtalálkozók története 1984 virágvasárnapjáig nyúlik vissza, amikor II. János Pál pápa Rómába hívta a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a megváltás évének lezárását.

1985-ben a pápa levelében a világ minden fiatalját meghívta egy találkozóra, majd hivatalosan is kezdeményezte az ifjúsági világnapok megünneplését. Minden találkozónak volt himnusza, mely eleinte a rendező ország nyelvén, később egyre több más nyelven is megszólalt a találkozókon. A világtalálkozó soron következő helyszínét a Szentatya mindig a záró szentmisében hirdeti ki. Általában egy távoli földrész nagyvárosát mindig egy európai helyszín követi. Így Rio de Janeiro után Krakkóra esett a választás.

Ez a meghívás arra ösztönzi a fiatalokat, hogy hitüket egymással megosszák, együtt ünnepeljék, és közösen gondolkozzanak azon a témán, melyet a pápa minden ifjúsági világtalálkozó előtt meghirdet. A krakkói világtalálkozó esetében Ferenc pápa arra hívja az ifjúságot, hogy lelki előkészületben is csatlakozva hozzá az irgalmasság témájáról együtt elmélkedjenek otthonaikban, közösségeikben, plébániájukon, majd a világtalálkozóra érkezve a különféle országok püspökei által tartott anyanyelvi katekézisek keretében is.

A Wojtyla Ház képviseletében ketten lesznek jelen az eseményen: Molnár Zoltán intézményvezető és Csontos Tamás főiskolai oktató, a népkonyha hosszú évek óta elkötelezett önkéntese, aki a tolmácsolásban, fordításban segédkezik. Őket a Jászok népzenei együttes kíséri, szám szerint nyolcan. Az összességében tíztagú delegáció Szent II. János Pál pápa szülővárosában (mellesleg Kecskemét testvérvárosában), Wadowicében száll meg, mely alig 50 kilométernyi távolságra fekszik Krakkótól. A nagyszabású vallási esemény ideje alatt fesztiválokat tartanak a környező településeken, ezekre is ellátogatnak – a Jászok együttes aktív közreműködésével.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház