Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 19. 19:15 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét rendezi a XXI. Országos Főépítészi Konferenciát

Kecskemét rendezi a XXI. Országos Főépítészi Konferenciát
Augusztus 24-26. között rendezik meg Kecskeméten a XXI. Főépítészi Konferenciát. A fő témák a város fejlődése és a szecesszió mellett a főépítészek mai lehetőségei, továbbá a jövőbeli szerepük lesznek. A konferencián Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is előadást tart, és Salamin Ferenccel, az Országos Főépítészi Kollégium elnökével, valamint Öveges Lászlóval, Kecskemét város főépítészével közösen adja majd át a Főépítészi Életmű Díjat, és az Év Főépítésze Díjat is.

Az augusztusi konferenciára a főépítészeket várják, valamint a szakma egyéb képviselőit. A tervezőket, az építéshatóságok munkatársait, az örökségvédőket, a régészeket, a minisztériumok, főhatóságok, kormányhivatalok munkatársait, önkormányzati szövetségeket, a helyi és országgyűlési képviselőket, szociológusokat, közgazdászokat, a szakmai, társadalmi szervezetek vezetőit, munkatársait.

A Magyar Főépítészek - Országos Főépítészi Kollégium - Egyesület és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett konferencia társrendezői a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Urbanisztikai Társaság, és a Magyar Építész Kamara. Ezek lesznek a fő témák: szecesszió, arányos fejlődés és az építészet joga.

A Kecskeméti Városháza Dísztermében tartott konferencia első napján Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke, a Magyar Építőművészek Szövetségének új elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke köszöntik majd a résztvevőket. 

Szemereyné Pataki Klaudia városmarketing témában tart majd előadást augusztus 25-én, csütörtökön 9:30-kor. Aznap rajta kívül többek között Keresztes Géza építész Marosvásárhelyről és Dömötör Gábor építész Szabadkáról szólnak majd a díszteremben a szecesszióról. 

Az egyik szekcióülésen Farkas Gábor DLA építész, Cegléd, Dabas, Újhartyán főépítésze tart előadást „Kecskemét kívül, belül: tanyák és szecesszió" címmel. A tervek szerint Öveges László főépítész, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, és Hajagos Csaba történész, muzeológus belvárosi sétán mutatják majd meg a szakembereknek Kecskemét építészeti értékeit. 

A konferencia utolsó napján, augusztus 26-án, pénteken Kecskemét város egyik alpolgármestere, Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke, és Öveges László, Kecskemét város főépítésze átadják majd a XXII. országos főépítészi konferencia vendéglátó városa képviselőinek a konferencia vándorzászlaját. Végül pedig a Mercedes gyárat is megtekintik majd a kecskeméti konferencia résztvevői.

Kövessen minket a Facebookon is!