Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 22. 10:39

Érseki szoborszentelés a Wojtyla Házban

Képgaléria
Érseki szoborszentelés a Wojtyla Házban
Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket köszöntötték pénteken a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha munkatársai és gondozottai, valamint meghívott vendégek társaságában Bábel Balázs megáldotta Brózka Marek lengyel származású szobrászművész alkotását, melyet az intézmény kerthelyiségében avattak fel. Emléknapján előadást tartott Mária Magdolnáról, majd maga is részt vett az ebédosztásban, végül egy asztalnál fogyasztotta el ételét a népkonyha szegényeivel. (Fotók: Mátyus István)

Bábel Balázs érsek leleplezte, majd megáldotta Brzózka Marek, apai ágon lengyel származású, szegedi születésű szobrász alkotását. A művész ugyanis a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozására bízta azt a szobrot, melyet a KASZ+ 2016 - XIII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion Alkotótáborban készített az elmúlt hetekben a kecskeméti KÉSZ Ipari Parkban. Szavai szerint lengyel származású művészként azért választotta acélszobra végleges helyéül a Wojtyla népkonyha udvarát, mert művét egyfajta főhajtásnak szánja Szent II. János Pál pápa (Karol Wojtyla), Lengyelország jeles szülöttének emléke előtt, és úgy érzi, ott lel legméltóbb elhelyezést, legféltőbb gondoskodást.

Műve kapcsán Brzózka Marek elmondta: alkotását a Karol Wojtyla Barátság Központ kapuja felett látható felirat ihlette: Totus Tuus – Teljesen a tiéd! Ez volt Szent II. János Pál pápa főpapi jelmondata. A szobor nyitott hatszögből és egy köréje tekeredő acélszalagból áll. A nyitott hatszög a széthúzást jelképezi, a szalag az összefogást. A széthúzást pedig az összefogás tartja össze. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház