Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2016. augusztus 10. 13:56

A Wojtyla Házba látogatott Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselő

Képgaléria
A Wojtyla Házba látogatott Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselő
Az évszázados múltban gyökerező lengyel-magyar barátság, egyben a két nép összefogásának nagyköveteként, igaz barátként érkeztem újra Kecskemétre – fogalmazott Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselő, Wadowice korábbi polgármestere, amikor szerda délelőtt Farkas P. József alapító igazgató köszöntötte a Karol Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

Ewa asszony – aki családjával Tiszakécskén tölti szabadságát – tíz évvel ezelőtt tevékeny részt vállalt a népkonyha megalapításának folyamatában. Majd polgármestersége alatt jött létre Kecskemét és Wadowice testvérvárosi együttműködése. A lengyel vendéget városházi hivatalában fogadta Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármester asszonya. Ezután részvétele mellett avattak emlékkövet a Katona József téren, a tíz esztendős lengyel-magyar barátság tölgyfájánál, továbbá megemlékezést tartottak a Wadowice utcában is, mely nemrégiben kapott Farkas P. József és a város együttműködésében aszfaltburkolatot.

– Érzem, hogy több gondja, feladata, felelőssége van, amióta utoljára találkoztunk – jegyezte meg Ewa Filipiak városunk polgármester asszonyával beszélgetve. – Valóban, hiszen miután bejelentették, hogy még egy Mercedes-gyár épül Kecskeméten, ismét óriási változásokkal kell számolnunk a településen, ami a mindennapokban is erősen éreztetni fogja hatását – válaszolta Szemereyné.

A lengyel vendég elmondta, hogy október óta parlamenti képviselő Varsóban. Hiányzik neki az a közvetlenség, melyet Wadowicében tapasztalt huszonnégy évig tartó polgármestersége alatt. Ellenben most többet kell olvasnia, és tárgyalnia „magasabb szinteken”. Beszámolt arról is, hogy a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó rendkívül jó visszhangra talált hazájában és külföldön egyaránt. Nagy örömmel kísérte figyelemmel a vonatkozó nagyszabású wadowicei programsorozatot is, azt a „színes nemzetközi kavalkádot”, melyet ott látott. Továbbá szorgalmazta a közép-európai népek, különösen a lengyel és magyar nemzet még szorosabb együttműködését, hogy „közösen hallassuk hangunkat nemzetközi szinten”.

A lengyel-magyar barátság tölgyfájánál, a Katona József téren nagyszámú érdeklődő előtt arra emlékeztetett, hogy éppen tíz esztendővel ezelőtt járt Wadowicében egy kecskeméti küldöttség Farkas P. József vezetésével. Akkor emlékül egy tölgyfa csemetét nyújtott át neki ajándékba, mely időközben erős gyökeret hajtott nálunk, s mára naggyá terebélyesedett. Ebből az alkalomból emlékkövet avattak a helyszínen, melynek üzenetét Stanisław Worcell lengyel politikai gondolkodótól kölcsönözték:

„Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.”

Az emlékkőnél koszorút helyezett el Mák Kornél, Kecskemét megyei jogú város alpolgármestere, a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai és gondozottai nevében Farkas P. József alapító igazgató, illetve Ewa Filipiak hazája, a Lengyel Köztársaság képviseletében.

A kecskeméti programsorozat utolsó állomásaként az ünneplő közönség a külföldi delegációval átvonult a főtértől alig 800 méterre lévő Wadowice utcába, ahol együtt elevenítették fel múltbeli közös emlékeiket. Fáradozásuk eredményeként jött létre egy kis „lengyel sziget” Kecskemét belvárosában, melyet ma a Karol Wojtyla Barátság Központ népkonyhája, a Wojtyla tér és a Wadowice utca együttesen fémjelez. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wadowice