Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2016. augusztus 10. 19:31

A Wojtyla Házba látogatott Ewa Filipiak – a városházán is fogadták

Képgaléria
A Wojtyla Házba látogatott Ewa Filipiak – a városházán is fogadták
Az évszázados múltban gyökerező lengyel-magyar barátság, egyben a két nép összefogásának nagyköveteként, igaz barátként érkeztem újra Kecskemétre – fogalmazott Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselő, Wadowice korábbi polgármestere, amikor szerda délelőtt Farkas P. József alapító igazgató köszöntötte a Karol Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

Ewa asszony – aki családjával Tiszakécskén tölti szabadságát – tíz évvel ezelőtt tevékeny részt vállalt a népkonyha megalapításának folyamatában. Majd polgármestersége alatt jött létre Kecskemét és Wadowice testvérvárosi együttműködése. A lengyel vendéget városházi hivatalában fogadta Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármester asszonya. – Érzem, hogy több gondja, feladata, felelőssége van, amióta utoljára találkoztunk – jegyezte meg Ewa Filipiak városunk polgármester asszonyával beszélgetve. – Valóban, hiszen miután bejelentették, hogy még egy Mercedes-gyár épül Kecskeméten, ismét óriási változásokkal kell számolnunk a településen, ami a mindennapokban is erősen éreztetni fogja hatását – válaszolta Szemereyné.

A lengyel vendég elmondta, hogy október óta parlamenti képviselő Varsóban. Hiányzik neki az a közvetlenség, melyet Wadowicében tapasztalt huszonnégy évig tartó polgármestersége alatt. Ellenben most többet kell olvasnia, és tárgyalnia „magasabb szinteken”. Beszámolt arról is, hogy a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó rendkívül jó visszhangra talált hazájában és külföldön egyaránt. Nagy örömmel kísérte figyelemmel a vonatkozó nagyszabású wadowicei programsorozatot is, azt a „színes nemzetközi kavalkádot”, melyet ott látott. Továbbá szorgalmazta a közép-európai népek, különösen a lengyel és magyar nemzet még szorosabb együttműködését, hogy „közösen hallassuk hangunkat nemzetközi szinten”. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wadowice