Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. augusztus 11. 19:34 | Szerző/forrás: keol.hu

Korszerű lélegeztető gépet kapott adományként a kórház koraszülött osztálya

Korszerű lélegeztető gépet kapott adományként a kórház koraszülött osztálya
A Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványt támogató magánszemélyek adományaiból új 4,5 millió forint értékű korszerű non invazív lélegeztető gép segíti a koraszülöttek hatékony ellátását a Bács-Kiskun Megyei Kórház Perinatalis Intenzív Centrumában.

A koraszülött ellátás óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során. A gyógyításban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szülők jelenlétének, aktív részvételének. A kengurumódszer lényege az „anya/apa inkubátor", a koraszülött baba szoros kapcsolata a szülővel. Alkalmazásakor a baba a szülő mellkasán fekszik stresszmentes, nyugodt környezetben, a bőrkontaktus által biztosított optimális testhőmérsékleten. Bizonyított tény, hogy így a baba gyorsabban, egészségesebben fejlődik, stabilabb a légzése, a szívműködése, hosszabb, nyugodtabb az alvási periódusa - tájékoztatott Dr Kelemen Edit az alapítvány kuratóriumának elnöke,  a koraszülött részlegvezető főorvosa. 

A Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány által vásárolt lélegeztető gép lehetővé teszi a kengurumódszer alkalmazását kis születési súlyú, légzéstámogatásra szoruló koraszülöttek esetében is. Segítségével a szülő kezdettől fogva részt vehet a mellkasán fekvő lélegeztetett gyermek gyógyításában, gondozásában, fejlesztésében. Ezzel a modern új típusú lélegeztető géppel a kenguruztatás 100%-os biztonsággal alkalmazható.

Az alapítvány elnöke külön köszönetét fejezi ki két névtelenséget kérő családnak is, akik 1-1 M forinttal támogatták a készülék beszerzését.

Örvendetes tényt támasztanak alá a KSH frissen kiadott adatai, miszerint a 2015 évi csecsemőhalandóság 4,1 ezrelékre csökkent a 2013 évi 5,1 ezrelékről. Ez azt jelenti, hogy két év alatt 74 baba életét sikerült megmenteni hazánkban, vagyis 20 %-os csökkenést sikerült elérni. Ezeket az eredményeket nagyban elősegítette az új non invasív lélegeztető gép alkalmazása is.

Kövessen minket a Facebookon is!