Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Hírek, események 2016. augusztus 15. 13:35

A Wojtyla Házba látogatott Ewa Filipiak – exkluzív interjút adott az Alföldi Civil Naplónak

A Wojtyla Házba látogatott Ewa Filipiak – exkluzív interjút adott az Alföldi Civil Naplónak
Múlt héten a Karol Wojtyla Barátság Központ vendége volt Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselő asszony. Akkor tettük fel kérdéseinket.

  –  Korábban tevékeny részt vállalt a Karol Wojtyla Barátság Központ megalapításában. Majd az Ön polgármestersége alatt írták alá Kecskemét és Wadowice testvérvárosi szerződését. Melyek Kecskeméttel, illetve a Wojtyla népkonyhával való kapcsolatának legemlékezetesebb pillanatai? Megmaradtak a baráti szálak?

  – Minden akkor kezdődött, amikor 2005. május 3-án, egy lengyel nemzeti ünnep alkalmából a kecskeméti delegációval találkoztunk Wadowicében. Akkor járt először nálunk Farkas P. József úr, akit Csontos Tamás kísért el tolmácsként. Farkas úr szívélyessége, közvetlensége, ragyogó személysége rögtön lenyűgözött engem és munkatársaimat, ami szimpátiát táplált magyar vendégeink iránt. Nagy figyelemmel hallgattuk a „hírös városról”, polgárairól és a Porta Egyesület tevékenységéről szóló beszámolóját. Így született meg a mi barátságunk, valamint jött létre kapcsolat Wadowice és Kecskemét között. Barátságunk hivatalos megpecsételésére Zombor Gábor polgármestersége idején került sor; akkor írtuk alá a partnervárosi szerződést. Ily módon adtunk új értelmet a régi mondásnak, miszerint: „Lengyel, magyar – két jó barát.”

  – Jelenlegi pozíciójában hogyan tudja szolgálni a lengyel-magyar barátság további erősítését, Kecskemét és Wadowice testvérvárosi együttműködését?

  – Jelenleg parlamenti képviselőként tagja vagyok a Lengyel-Magyar Barátság Csoportnak. Legmagasabb szinten igyekszem támogatni a nemzeteink közti barátságot. Mellesleg a lengyel-magyar viszonyt Európában mindenütt követendő példaként tartják számon. A két ország több fórumon is sikeresen lép fel együtt Brüsszelben.

  –  Parlamenti képviselőként mit tart ma legfontosabb feladatának?

  –  Legfontosabbnak az Unión belül kialakult válság kezelését tartom, ami a hibás brüsszeli döntések következménye. Minél hamarabb reformokra van szükség, mert a mostani politika folytatása romboló hatással lehet az egyesült Európa számára. Azok a problémák, melyek Franciaországban, Németországban és Belgiumban felmerültek, negatív hatást gyakorolnak az egész Unióra. Világosan látható, hogy ezen országok politikájában alapvető változásokra van szükség. A probléma nagyságát leginkább a Nagy-Britanniában lezajlott népszavazás eredménye jelzi.

  –  Mit tervez a jövőre nézve?

  –  Elsősorban a lengyelországi parlamenti munkámra koncentrálok. Támogatom Beata Szydło kormányát, aki most jelentős – javító célzatú – változtatásokat hajt végre Lengyelországban. Másik fontos feladatom, hogy kihozzam Wadowicét az apátia és stagnálás állapotából. Új városvezetést, polgármestert kell választani. Mindemellett nem szabad elfeledkeznünk a két város partneri együttműködéséről. Kecskeméti barátaink biztosak lehetnek abban, hogy én és munkatársam, Stanisław Kotarba, továbbra is komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy barátságunk tovább erősödjön. Ezúton küldöm szívélyes üdvözletemet Kecskemét polgárainak, a város polgármesterének és képviselő testületének.

(Fotó: Mátyus István)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wadowice