Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. augusztus 16. 19:41

Az alföldi rónaság hiteles ábrázolója

Képgaléria
Az alföldi rónaság hiteles ábrázolója
Bagoly György festőművész dunavecsei otthona, műterme, bútorai, berendezési tárgyai mind-mind a múlt századelő paraszti világát idézik. Gyermekkora óta a szülői házban él, egyszerű körülmények között. Mai napig ott dolgozik, alkot. Ebben a szerény hajlékban fogadta különös szeretettel Farkas P. József újságírót, akivel idestova harminchat éve ismerik egymást. Művészetéből fakadóan rövidesen képkiállítása nyílhat Kecskeméten. (Fotók: Mátyus István)

Gyermek volt még, amikor szülei elváltak. Apja külföldre költözött. Háza udvarán amolyan „művészi” rendezetlenség honol. Odabenn fatüzelésű kályha a sarokban, egy- két régi, megkopott bútor – szülői örökség. Szobája padlóján festmények hevernek mindenfelé. Itt van a műterme is. Portáján ritkán fordul meg helybeli lakos. Hagyják a művészt alkotni békében. Nyáron kevésbé mozgatja az ecsetet, tavasszal, ősszel, télen annál inkább. Alighanem a színek és alakzatok, a teljes képi összhang házában tartózkodunk.

Dunavecse tehetséges festője az ember és a természet szoros egymásra utaltságát hirdeti. A kompozíciók az élet egységes, egész mivoltát fejezik ki hangulatos alföldi tanyaábrázolásban, a hömpölygő Dunának és holtágainak megjelenítésében csakúgy, mint a rónák egyszerű szépségének tükröztetésében. Lágy ölelésben jelenik meg a szép, a derű, az örömet sugárzó harmónia. Igényes realisztikát követve, szeretettel színesített eszköztárával sikerrel mond újat vadvirágról, kies alföldi tájról, hegyek és vizek vidékéről. Mindennek a széles látóhatára övezi Bagoly György dunavecsei műtermét. Vásznainak rangos hazai és külföldi kiállítótermek adnak helyet rendszeresen. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház