Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. augusztus 17. 19:08 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti diákok képviselik Magyarországot Stockholmban

Kecskeméti diákok képviselik Magyarországot Stockholmban
Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván, a Kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola két diákja képviselik Magyarországot a stockholmi Víz Világhéten 2016. augusztus 27-től szeptember 1-ig rendezett nemzetközi döntőben. A kecskeméti diákok felkészítő tanára Kiss Róbertné Rivó Erika.

Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Ez a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Védnöke Viktória svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15 ezer dollár és egy kristályszobor. A győztes iskolája ötezer dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy úgynevezett Diploma of Excellence kitüntetést és háromezer dollár pénzjutalmat kap.

A stockholmi döntő angol nyelven zajlik, az egyes országok versenyének első helyezettje indulhat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének.

Magyarország 2013-ban csatlakozott ehhez a nemes vetélkedőhöz. A hazai esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az idei magyar versenyre 17 angol nyelvű pályázat érkezett az ország különböző részeiből, összesen 38 diák munkáját bemutatva. A neves vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság döntése alapján a május 28-ai hazai döntőbe öt pályázat jutott be.

A versenyt Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván (Kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája) nyerte What can we gain by using grey water? című pályázatával. Ők képviselik Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten 2016. augusztus 27-től szeptember 1-ig.

 

 

Dolgozatuk a csapadékvíz hasznosításával foglalkozik, mellyel jelentős megtakarítást érhető el, elsősorban közintézményekben. Az iskolájukban lefolytatott takarékossági kampányukról készült videó a YouTube-on is megtekinthető. Munkájukban három épület szürkevíz-hasznosítását vizsgálják. Egyik ezek közül a Hegyvidék Bevásárlóközpont, amely az első hazai „zöld" üzletközpont. Különlegessége többek közt, hogy tisztított esővizet használnak a mellékhelyiségek öblítéséhez, és az ivóvíz környezettudatos használatát víztakarékos berendezések biztosítják.

A nyertesek szerepet kapnak a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón, valamint egy őszi siófoki ifjúsági eseményen is.

A Wing Zrt. mint a diákok támogatója

Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván számára a Wing Zrt. Magyarország piacvezető ingatlanfejlesztőjeként elsősorban szakmai iránymutatást és segítséget nyújtott, illetve támogatta a két tehetséges diák versenyen való kint tartózkodását. A vállalat ezzel ismeri el eddigi rendkívül magas színvonalú munkájukat, valamint támogatja őket abban, hogy megmérettessék magukat a nemzetközi versenyen is. A vállalat ezen kívül arra is törekszik, hogy a nyilvánosság felé láthatóvá tegye a diákok történetét, ezzel is elősegítve azt, hogy újabb szponzorok döntsenek úgy, hogy támogatják a két tehetséges fiatal további szakmai tevékenységét, hogy ezzel is példát mutathassanak kortársaiknak.

Kövessen minket a Facebookon is!