Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. augusztus 23. 10:50 | Szerző/forrás: keol.hu

Megkezdődtek Kecskeméten a Japán Kulturális Napok

Megkezdődtek Kecskeméten a Japán Kulturális Napok
A Tudomány és Technika Háza nemrég kialakított közösségi oktatótermét zsúfolásig megtöltő érdeklődők gyűrűjében kezdődtek meg hétfőn az Aomori Baráti Kör és a TIT Bács-Kiskun megyei szervezetének rendezésében a Japán Kulturális Napok - tudósított a hiros.hu.

„Barát / Elvágtat a felleg..." - ezt, a klasszikus haiku-versek egyikének kezdő sorait választotta köszöntőjének mottójául Dr. Csatári Bálint professzor a Kecskemét Japán Kulturális Napok megnyitásakor. A Tudomány és Technika Háza nemrég kialakított közösségi oktatótermét zsúfolásig megtöltő érdeklődők gyűrűjében köszöntötték sokan régi ismerősként a népes japán delegációt vezető Dr. Minamizuka Shingo professzort.

A nagyhírű Chiba Egyetem oktatója, aki jelenleg Tokióban is tart rendszeres összejövetelt a Közép-Kelet-Európa és benne jelesül hazánk kincseinek minél alaposabb megismerése érdekében, tiszta magyarsággal köszönte meg tudós barátjának nagyszerű gesztusát és a nevére  szóló emléktáblát, valamint egy üvegcse pálinkát. Ezután - szintén magyarul - tartotta meg előadását, amelyben a nagyvilágtól magát mesterségesen elzárni akaró Japánba mégiscsak eljutó újkori térképrajzok, grafikákkal gazdagon illusztrált mappák magyar/magyaros ábrázolatait mutatta be korabeli névmegjelöléssel, például „umgari"-ként. 

Egy általa felfedezett japán nyelvű leírást is itt adott közre, amelyben az Európa közepén lévő Magyarországot barátságos gazdálkodó emberekkel, marhacsordák és birkanyájak özönével jellemeztek. Őt ifjú kutatótársa a kalandos sorsú Benyovszky Móric és Tokai, a „Találkozás szépasszonyokkal" című 19. századi regényfolyam szerzőjének Magyarország emigráció-képének izgalmas történelmi lenyomatainak képes bemutatása követte. A kitartó és időközben tovább gyarapodó közönség ezután a művészi japán kalligráfia rejtelmeibe nyert emlékezetes beavató másfél órát.

A programok kedden délelőtt origami bemutató foglalkozással zajlanak (TIT 10-11.30), majd 16.30-tól a Cifrapalotában egy órás kórus-műsorra számíthatunk. A kulturális program-sorozat  a Hírös Hét Fesztivál nagyszínpadi estjét vezeti be 18.15-től a japán falu szakrális tánc-játékával, melynek címe: Szato Kagura, és a mai Japán nemzeti örökségének része. 

A Kecskemét Aomori Baráti Kör szervezésében megvalósuló eseményeken a részvétel  ingyenes!

(hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!