Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 12. 18:45

Forgács János családterapeuta tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Forgács János családterapeuta tartott előadást a Wojtyla Házban
A Karol Wojtyla Barátság Központ tízéves működése alatt immár megszokottá vált, hogy a népkonyha kollektívája hétről hétre olyan nagyszabású rendezvénysorozattal rukkol elő, amelyre még évek múltán is szívesen emlékeznek a nehézsorsú emberek. Múlt héten Klein Dávid hegymászó látogatott el hozzájuk, ezúttal pedig Forgács János családterapeuta, a volt Egressy utcai családsegítő központ egykori vezetője, a Kecskemét Táncegyüttes négy tagja, dr. Szabó Attila ügyvéd és Frankó János vállalkozó okozott nekik felejthetetlen perceket; vitt egy cseppnyi fényt életük árnyékos zegzugaiba. (Fotók: Mátyus István)

Forgács János gyakorlatilag régi munkahelyére tért vissza, amikor ezúttal belépett a Wojtyla Ház Egressy utcai épületébe. Ugyanis korábban itt működött a családsegítő központ, amelynek hajdanán vezető munkatársa volt. Éveken át segített e helyütt olyan többszörösen hátrányos helyzetű embereknek, akik élete valami folytán kátyúba esett, s ahonnan önerejükből nem tudtak kijutni.

A családterapeuta beszélt életpályájáról. Elmondta a népkonyha dísztermében nagyszámban megjelent hallgatóságnak, hogy elsőként nem a szociális szférát választotta. Vegyipari technikumot végzett, majd főiskolát. Szakmájában közvetlenül öt évig dolgozott, azonban úgy érezte, váltania kell. Utána tíz évet „lehúzott” a KÖJÁL élelmiszeripari laboratóriumában, majd munkaegészségügyi területen tevékenykedett. Mindeközben folyamatosan képezte magát és szociális jellegű önkéntes munkát végzett; egyebek mellett megalapította a Kecskeméti Nagycsaládos Egyesületet, a Nagytemplomban jegyesoktatást tartott saját tapasztalatai alapján. Innen ismerték a „családsegítőben”, ahol váratlanul megüresedett egy állás, és neki egyik pillanatról a másikra döntenie kellett. Huszonöt évet töltött el szociális területen. Posztgraduális képzésen vett részt, idővel vezetője lett az Egressy utcai családsegítő szolgálatnak, ahol népkonyhán kívül „népzuhanyt” is igénybe vehettek a hozzájuk forduló rászorulók.

Forgács János családi életébe is bepillantást engedett. Fali fényképalbumokat mutatott körbe a szegényeknek kilenc gyermekéről és tizennyolc unokájáról.

A családterapeuta előadása közben a Kecskemét Táncegyüttes négy tagja ropta a táncot zeneszóra a Wojtyla Ház előtti téren – népkonyhai gondozottak, utcai járókelők legnagyobb csodálatára.

A beszámolót a Kecskeméti Táncegyüttes négy tagjának köztéri zenés táncbemutatója követte, majd Frankó János vállalkozó ebédet osztott a szegényeknek: birkapörköltet főtt burgonyával, kenyérrel.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája