Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 20. 10:16 | Szerző/forrás: keol.hu

Emlékezés Katona Józsefre

Emlékezés Katona Józsefre
Közérdekű, köznevelési célokat szolgáló rendezvények lesznek Kecskemétek Katona József Katona József születésének 225. évfordulója alkalmából.

„...TÜNDÉR-VÁRA / PORBAN HÚZOTT GRÁDICSÁRA..." Katona József születésének 225. évfordulója alkalmából szerveznek ismeretterjesztő, helyismereti közösségi játékot 3-4. és 5-6. osztályosoknak, „KATONA JÓZSEF NYOMÁBAN"csapatjátékot középiskolások számára, valamint a KATONA NAPOK keretében „TALÁLKOZÁSOM" KATONA JÓZSEFFEL - rendhagyó színháztörténeti órát és emlékbeszédíró- és felolvasóversenyt a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban.

Az idei tanévben Katona József születésének 225. évfordulója alkalmából, a Katona Emlékév keretében közösségi játék kerül meghirdetésre Kecskemét és vonzás körzetében: 3-4. és 5-6. osztályosok, 7-9. és 10-12. osztályosoknak és középiskolás diákok számára.

A szervezők célja, Katona József sokféle arcának és tehetségének megismertetése, nemzeti drámánk, a Bánk Bán írója, Kecskemét szülötte életének (kiemelten a gyermekkor, az iskolás évek és kecskeméti évei), pályájának, műveinek bemutatása a korosztályi sajátosságok figyelembe vételével.

Az élményszerű ismeretterjesztés Katona József nevét viselő különböző társintézmények (emlékház, könyvtár, színház) bevonásával történik.

A korhoz, témához kapcsolódó fellelhető érdekességek elősegítik az író, mint ember megismerését, kecskeméti kötődésének, alkotói hátterének felderítését. 

Az ismeretek bővítését a vizuális, drámás és zenei élmények támasztják alá és a szerzett ismeretek kézműves tevékenység során mélyülnek el.

A programok lehetőséget nyújtanak a jelentkező osztályok közösségeinek arra, hogy Katona József gyermek- és felnőtt korának kecskeméti emlékhelyeit felkereső látogatásokon vehessenek részt.. Mindez a személyes, élményszerű tapasztalatok megszerzése az érettségire való felkészülésben jelentősen segíti a középiskolás diákokat. A rendezvény formája közösségi játék, így az osztályközösség valamennyi tagja részt vehet a programban.  

Együttműködő partnerek: Katona József Emlékház, Katona József Könyvtár  

Támogatók: Kecskemét Megyei Jogú Város, Nemzeti Kulturális Alap

A KATONA JÓZSEF NAPOK a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportja és a Hírös Agóra - Ifjúsági Otthon közös rendezvénye Kecskeméten. Részletek ITT!

KATONA JÓZSEF NYOMÁBAN. Katona emlékhelyek megismerése Kecskeméten a Katona Emlékév alkalmából szervezett ismeretterjesztő, helytörténeti csapatjáték középiskolás diákok számára a Katona József Könyvtár és a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében. Részletek ITT!

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Katona József születésének 225. évfordulója alkalmából: „...tündér-vára / porban húzott grádicsára..." helytörténeti közösségi játékot hirdet 3-4. és 5-6. osztályos gyermek csoportok számára. Részletek ITT!

Kövessen minket a Facebookon is!