Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 20. 14:05

Házipatika a kertben – Horváthné „Baba” ismeretterjesztő előadása a Wojtyla Házban

Képgaléria
Házipatika a kertben – Horváthné „Baba” ismeretterjesztő előadása a Wojtyla Házban
Horváth Lászlóné Terike „Baba” a kecskeméti Gombászklub és Gyógynövényklub vezetője tartott kedden előadást a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha gondozottainak hasznos tippekkel szolgált arra vonatkozóan, hogyan tudják gyógynövények felhasználásával megőrizni egészségüket, illetve ha már baj van, az orvos utasításainak szigorú betartása mellett milyen gyógyteák fogyasztása javasolt. (Fotók: Tódor Norbert)

A gyógynövény szakértő elmondta, gyermekkorában sokat betegeskedett, és a kórok – annak ellenére, hogy rendszeresen sportolt – felnőttként sem kerülték el. Őt gyakorlatilag a gyógynövények mentették meg, amikor már minden orvosi segítség hasztalannak bizonyult.

Élete meghatározó élménye volt Kovács Sanyi bácsival a „kecskeméti füves emberrel” való találkozása. Éppen tüdőgyulladásban szenvedett, ő ajánlott neki egy gyógynövényekből készült teakeveréket, hátha segít rajta. Segített! Azóta naponta fogyasztja az immunrendszert erősítő teát – Sanyi bácsi ugyanis nemes egyszerűséggel így hívta az általa „kifejlesztett”, tucatnyi gyógynövényből álló táplálék kiegészítőt.

A „füves bácsi” teája kapcsán nem feltétlenül kell csodaszerre gondolnunk. Olyan gyógynövényekből áll, amelyek szinte a lábunk alatt hevernek; úton-útfélen található belőlük, csak le kell hajolni értük. Ilyenek például az aranyvesszőfű, a bodza, cickafark, csalán, csipkebogyó, páfrányfenyő, homoktövis, galaj, háromszínű árvácska, bazsalikom, borostyán, citromfű.

Horváthné „Baba” hangsúlyozta még, hogy az esetleges allergiára való tekintettel a gyógynövényekből készült teákat kezdetben mértékkel javasolt fogyasztani, és később sem szabad túlzásba vinni, mert ezáltal egyáltalán nem érhető el nagyobb hatásfok. A gyógyteák alkalmazása önmagában nem elégséges, fogyasztásukat minden esetben alapos orvosi kivizsgálásnak kell megelőznie.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája