Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 28. 15:02

Szeptemberben is Szakmai Műhely a hajléktalanokért

Szeptemberben is Szakmai Műhely a hajléktalanokért
Szakmai Műhely címmel e hónapban is megtartották hagyományos időszaki tanácskozásukat a hajléktalan-ellátásban résztvevő kecskeméti szervezetek, intézmények munkatársai, képviselői, ezúttal a „Silencio” Szociális Ellátó Központ Jókai utcai épületében. (Fotó: Tódor Norbert – archív)

A szerda délelőtti megbeszélésen az aktuális őszi helyzetkép került terítékre: milyen változások, események történtek az elmúlt nyári időszakban a szociális intézmények életében; mi várható a közeljövőben; milyen kihívásokkal, esetleges gondokkal, problémákkal kell szembenézniük az elkövetkezendő téli időszakban.

Napirenden szerepelt továbbá a „Silencio” Szociális Ellátó Központ bemutatása helyszíni bejárás keretében; a balatonföldvári hajléktalan konferencia szakmai anyagának összefoglaló áttekintése; az utcai szolgálat tapasztalatai; esetmegbeszélések – „nehéz ügyfelek” ellátása.

A tanácskozás egyik konklúziója az volt, hogy közös tapasztalataik alapján a résztvevők megállapították: minél hosszabb időt töltenek el emberek hajléktalan létben, társadalmi integrációjuk annál körülményesebb; annál nehezebb őket önálló életvitelre késztetni. Egyesek igényszintje a minimális alá süllyed, ők rendszerint végleg beleragadnak az ellátó rendszerbe, rosszabb esetben pedig még a szociális intézményekkel sem hajlandók együttműködni.

Emellett örömteli fejlemény, hogy egyre több hajléktalan vállal legálisan munkát, ám gondot jelent számukra a megfizethető munkásszállások hiánya. Nincs ugyanis olyan bérlakás-állomány hazánkban, ami kiskeresetű embereknek tartós lakhatást biztosítana. E tényező sokakat visszatart attól, hogy próbáljanak kilépni a hajléktalanszállókban megszokott komfortzónájukból, és önálló életet kezdjenek.

Az is kiderült, hogy 2016. november 18-án (pénteken) kerül megrendezésre a Hajléktalan Szolidaritási Nap „Egy délután a hajléktalanokért” címmel. A végleges programot rövidesen ismertetik. Az esemény helyszíne előreláthatóan Kecskemét főtere (rendezvénysátor a Városháza épülete és a Nagytemplom között). Minden érdeklődőt, rászorulót szeretettel várnak!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház