Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 28. 19:55 | Szerző/forrás: keol.hu

Kínában rendezett Nemzetközi Kulturális konferencián vett részt Kapus Krisztián

Kínában rendezett Nemzetközi Kulturális konferencián vett részt Kapus Krisztián
Kínában járt Kapus Krisztián, a Kiskunhalasi Vasutas Művelődési Ház igazgatója egy Nemzetközi Kulturális konferencián - tudósított a halasinfo.hu

- Hogyan került egy kiskunhalasi igazgató a nemzetközi szakmai konferenciára?

- Szeptember végén lehetőségem adódott, hogy 9 napot tölthettem Kínában az I. Selyemút Nemzetközi Kulturális Konferencián, egy magyar delegáció tagjaként. Nekem már több éves kapcsolatom van kínai emberekkel, most pedig ennek köszönhetően kaptam én is meghívást.

- Miről szólt a konferencia?

- Összesen 25 országból érkeztek a résztvevők, közel tízezren. A jelenlévő országokat miniszterek, államtitkárok képviseltek. Magyaroszágról Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár asszony érkezet két kollégájával, valamint mi. A megnyitót követően köszöntő beszédek következtek, különböző országok vezetői részéről. Délután 10 szakmai fórumon kiváló szakemberek, tudósok, kutatók, történészek előadásai hangzottak el. Több ezer négyzetméteren kínai és nemzetközi kulturális értékekről szóló kiállítás volt megtekinthető. Este pedig csodálatos tánckoreográfiában adták elő a Selyemút történetét.

Egy másik napon megtekintettük a sivatagban található oázist, valamint a sziklába vájt több száz barlangtemplomot. Ezeket a máig fennmaradt 492 barlangban található 45 ezer négyzetméternyi falfestményével és több mint 2000 stukkó szobrával a világ legkülönlegesebb buddhista művészeti galériájaként tartják számon.

A záróesten a kínai, valamint a tartományi kulturális élet szereplői adtak színvonalas gálát a konferencia résztvevőinek.  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház