Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 29. 22:03 | Szerző/forrás: keol.hu

Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek a Lestár téri egykori ÁVH-s épület előtt

Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek a Lestár téri egykori ÁVH-s épület előtt
Megemlékezést és tárlatnyitót rendezett Kecskemét a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap tiszteletére a volt Államvédelmi Hatóság Lestár téri székháza előtt. A megemlékezésen a „kulákok védőszentjének" is nevezett ügyvéd lányai, unokái is részt vettek, és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke emlékezett vissza az ötvenes évekre.

Az 1956-os forradalom Bács-Kiskun megyei vértanúja, a halálra ítélt, majd 1958. szeptember 29-én kivégzett Dr. Szobonya Zoltán haláláról a rendszerváltás óta minden évben megemlékeznek Kecskeméten, a Mátyási utcai börtön falán elhelyezett emléktáblánál. Idén azonban a forradalom 60. évfordulóján a korábbiaknál is jelentősebbé vált, hogy emlékezzenek az utódok a jánoshalmi mártírra.

Dr. Szobonya Zoltánt, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki a kecskeméti börtönben. A jánoshalmi jogász mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte, és a bíróság előtt is vállalta: „Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni."

A Lestár téren elmondott emlékező beszédében Gulyás Gergely kijelentette: „Amikor olyan emberek előtt tisztelgünk, mint ma itt, a kecskeméti börtönben 1958. szeptember 29-én kivégzett Szobonya Zoltán, akinek elvesztése örök fájdalom marad szülőknek, feleségnek, Magyarország valamennyi jó érzésű polgárának, akkor mégsem csak az elmúlás feletti szomorúság, hanem az igaz ember életútja feletti főhajtás és tisztelet kell, hogy úrrá legyen rajtunk. Ez az életút reményt és példát ad a jövő generáció számára is."

A megemlékezésen adták át az idei Dr. Szobonya Zoltán emlékérmek egyikét. Ebben az évben ezt Kövér László, az Országgyűlés elnöke kapta meg, és őt képviselve Gulyás Gergely vette át. A másikat Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere kapta meg a Mátyási utcában később rendezett megemlékezésen.

Az egykori Lestár téri ÁVH székházban ma megnyílt az az emlékkiállítás, melyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendeztek, egyúttal pedig a többpárti demokráciáért küzdő, mártírhalált halt Dr. Szobonya Zoltán ügyvédnek is emléket állít.

Kövessen minket a Facebookon is!