Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 4. 18:20

Terményáldás a Műkertvárosban

Képgaléria
Terményáldás a Műkertvárosban
Hagyományosan idén is papi áldásban részesültek azok a zöldségfélék és gyümölcsök, melyeket a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna oltára elé helyeztek október 4-én, a templom védőszentjének emléknapján. Az őszi terményeket dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita áldotta meg. Ezt követte az ünnepi szentmise és a templom búcsúja. (Fotók: Mátyus István)

Mintegy százötven hívő érkezett a kedd délutáni ünnepi szentmisére. A szertartáson Balázs érseken kívül Gál József káplán, Fekete Gábor állandó diakónus és Molnár Zoltán hitoktató is részt vett. Ilyenkor szokás szerint a hívek hálát adnak terményeikért Istennek, melyeket általa érlelt a Nap melege az anyaföldben. A kiállított terményeket – sütőtököt, paprikát, almát, szőlőt – szokás szerint a Bács-Zöldért Zrt. ajánlotta fel, amint a helyszínt is ők rendezték be. Nekik köszönhetően a megszentelt zöldségeket, gyümölcsöket idén is a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai kapják meg.

Bábel Balázs a terményáldást követő homíliájában a templom védőszentjére emlékeztetett.

Assisi Szent Ferenc – eredeti nevén Giovanni di Pietro Bernardone – a legegyetemesebb szentek közé tartozik. Az egész szerzetességnek példát ad Jézus követésében – mondta. Olyan pontosan és hűségesen senki nem tartotta meg az evangéliumot, mint ő. Összeállította reguláját, amit később az evangélium „aranyláncának” neveztek. Assisi Szent Ferenc nem volt pap, „csak” diakónus, mégis az egyház számos sebére orvosságot talált – emelte ki az érsek. Tisztelet övezi világszerte, mert szavaival, tetteivel a legfelsőbb fokon élte át az örömhír megvalósítását. Amit végtelen szeretete által létrehozott, más vallások hívei is követhetőnek tartják. A lehető legnagyobb szeretettel volt mindenki iránt, ami megváltoztatta környezete életét. Természethez való viszonyulása okán is joggal övezi tisztelet. Assisi Szent Ferenc nyomán vegyük észre környezetünk értékeit, dicsőítsük érte Istent – hangsúlyozta Bábel Balázs. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház