Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 7. 22:27 | Szerző/forrás: keol.hu

40 éves az Egyetértés utcai óvoda

40 éves az Egyetértés utcai óvoda
Alapításának 40. évfordulóját ünnepelte október 7-én, pénteken az Egyetértés utcai Kálmán Lajos Óvoda, a korábbi Vízmű Óvoda. A születésnapi ünnepségen rész vett Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, Kósa József, a Petőfiváros önkormányzati képviselője, valamint eljöttek az egykori óvónők, és a társintézmények munkatársai is.

A gyerekek népitánc műsorát követően Némedi Erzsébet, az intézmény alapító óvoda-vezetője könnyeivel küszködve emlékezett vissza a kezdetekre:

- 1976. november 1-én itt a környéken mindenütt szőlő volt, és pici kis házikók - emlékezett vissza Erzsébet. - Én pedig azt sem tudtam, hogy hol van az óvoda, amikor a kinevezésemet megkaptam, és elindultam megkeresni Kis-Kecskemétet. Egy kicsit megijedtem, mert azt gondoltam, hogy a világ végén van. De az évek során a világ közepe lett: nem csak nekem, hanem az itt élő szülőknek és a gyerekeknek is.

Az óvodát építtető legendás vízmű-igazgató Benkó Zoltán csupán egyvalamire kérte Némedi Erzsébetet. Arra, hogy olyan légkört teremtsen az óvodába, amiért szívesen jöjjenek ide a gyerekek. Hozzátette azt is: a gyerekeken keresztül neveljék a szülőket, mert ezen a környéken akkor nagyon egyszerű emberek, szülők éltek.

- És ezt mi komolyan vettük! - folytatta az alapító igazgató. - Nagyon fiatal stábbal kezdtem el a munkát, de én magam is csupán 33 éves voltam akkor. Arra büszke voltam, és vagyok, hogy nem vándoroltak el a dolgozók, hanem itt maradtak hosszú-hosszú évekig. Sőt tavaly ünnepeltük az egyik óvó néninek a nyugdíjba menetelét, akinek nem is volt másik munkahelye, csak ez az egy.

Amikor az Egyetértés utcai óvodát megnyitották 100 férőhelyre 78 kisgyerek már várta a kezdést. A körülmények sok tekintetben akkor még nem voltak ideálisak: az ételszállító kocsi például eső után nem tudta bevinni a sáros utcákon az ebédet, így az Izsáki útról gyalog hordták be azt edényekben a dajka nénik.

-Szakmailag viszont megpróbáltunk családi légkört teremteni - folytatta Némedi Erzsébet. - Úgy gondolom, hogy Kecskemét városában az első hely egyikére tornáztuk fel magunkat, és mindig nyitott volt a testületem is, és nyitott voltam jómagam is az újdonságokra.

Új helyzetet teremtett az óvoda életében, amikor 1989-ben megnyílt mellette a Vásárhelyi Általános Iskola. Ennek igazgatója, Császár Cirill megkereste Némedi Erzsébetet, hogy konkrét elképzelése van az óvoda-iskola programra.

- Vevők voltunk rá - mondta Erzsébet. - Még meg sem nyílt az iskola, mi pedig már elmentünk továbbképzésre Pécsre, és készen állt a nevelőtestület arra, hogy a megírjuk az óvoda-iskola programot. Ez a program a mai napig életképes, és országosan is ritka módszer. Majd megnyílt a Petőfivárosban az SOS falu, és így lett „kerek" a három intézmény által létrejött társulás.

Kövessen minket a Facebookon is!