Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 11. 21:23 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméten tanácskozik a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiuma

Kecskeméten tanácskozik a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiuma
Hétfőn városnézéssel kezdődött és szerdáig tart Kecskeméten a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumi ülése, amelynek szakmai tanácskozását kedden délelőtt nyitották meg a városháza dísztermében. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd ő tartotta az ülés első előadását is, amelyben Kecskemét fejlődését, a város ezzel kapcsolatos kihívásait mutatta be.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma október 11-12-én, kedden és szerdán, Kecskeméten tartja soron következő ülését. A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytatnak tanácskozást. A plenáris ülés alatt a résztvevők konzultációt folytatnak az október 2-ai népszavazásról, az Önkormányzati ASP rendszer megyei jogú városokat érintő feladatairól, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításáról, a közigazgatási rendtartásról szóló törvény változásairól, az épített környezet alakítása és védelme körébe tartózó és a vidék fővárosait érintő aktuális törvénymódosításokról, a földforgalmi törvény gyakorlati alkalmazásáról.

A keddi ülésen elsőként Kecskemét polgármestere tartott előadást. - Kecskemét mérföldkőhöz érkezett 2016-ban - hangsúlyozta a polgármester, aki felvázolta, hogyan vált egy kisvárosból a járműiparra épülő nagyvárossá a megyeszékhely. - A gazdasági válság után a Mercedes beruházásával lehetőséget kaptunk arra, hogy pozitív jövőképet tudjunk felmutatni az itt élőknek, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy élni tudjunk ezzel a lehetőséggel - mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester beszámolt arról, milyen nehézségeket kellett áthidalnia a városnak ahhoz, hogy elkezdődhessen a gyárépítés. Kiemelte, hogy ezen a telephelyen a beszállítókkal, szolgáltatókkal együtt mintegy tízezer ember dolgozik, ehhez igazodnia kellett a város tömegközlekedésének, infrastruktúrájának, de az oktatásban is fontos fejlesztéseket kellett végrehajtania az önkormányzatnak.

- 2008 óta évente 1500-2000 fővel gyarapodik Kecskemét állandó lakosságának száma - emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia. - Ez a növekedés valószínűleg felgyorsul a következő öt évben, hisz a nyáron bejelentette a Mercedes, hogy megduplázza a gyártó kapacitását. Így 2021-re három helyett már hat készül Kecskeméten. Újabb 10 ezer fős szakképzett munkaerőre van szükség a bővítéshez, erre próbál jelenleg felkészülni a város vezetése.

A polgármester örömmel számolt be arra, hogy Kecskeméten is érzékelhető a multiplikátor hatás. Napi szinten kell kezelniük a befektetői megkereséseket, szinte minden cég a Mercedes csillaga közelében szeretne letelepülni.Az előadás bemutatta a város gazdaságösztönző programját is, amelynek csak egyik eleme az iparűzési adó 1,6 százalékra történő lecsökkentése. A polgármester kiemelte, hogy gyorsított ügyintézéssel segítik a beruházókat, és számos jogszabály módosítását is kezdeményezte Kecskeméten a beruházások gördülékeny megvalósítása érdekében.

Szót ejtett a polgármester a Modern Városok programjáról illetve a Kecskeméti Fejlődési Alapról is, amelynek jogszabályi hátteréhez törvénymódosításra lesz szükség.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiuma szerdáig ülésezik Kecskeméten, tanácskozásuk eredményeiről sajtótájékoztatón számolnak be.

(szöveg: hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!