Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 19. 09:59

Házipatika a kertben - Horváthné Terike folytatta ismeretterjesztő előadását a Wojtyla Házban

Képgaléria
Házipatika a kertben - Horváthné Terike folytatta ismeretterjesztő előadását a Wojtyla Házban
Horváth Lászlóné Terike - szakmai körökben ismert nevén „Baba” - a kecskeméti Gombászklub és Gyógynövényklub vezetője tartott szerdán előadást a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha gondozottainak ismét hasznos tippekkel szolgált arra vonatkozóan, hogyan tudják gyógynövények felhasználásával megőrizni egészségüket, illetve ha már baj van, az orvos utasításainak szigorú betartása mellett milyen gyógyteák fogyasztása javasolt. (Fotók: Mátyus István)

A gyógynövény szakértő elmondta, gyermekkorában sokat betegeskedett, és a kórok - annak ellenére, hogy rendszeresen sportolt - felnőttként sem kerülték el. Újfent kiemelte: életét gyakorlatilag a gyógynövények mentették meg, amikor már minden orvosi segítség hasztalannak bizonyult.

Élete meghatározó élménye volt Kovács Sanyi bácsival a „kecskeméti füves emberrel” való találkozása. Éppen tüdőgyulladásban szenvedett, ő ajánlott neki egy gyógynövényekből készült teakeveréket, hátha segít rajta. Segített! Azóta naponta fogyasztja az immunrendszert erősítő teát - Sanyi bácsi ugyanis nemes egyszerűséggel így hívta az általa „kifejlesztett”, tucatnyi gyógynövényből álló táplálék kiegészítőt.

A „füves bácsi” teája kapcsán nem feltétlenül kell csodaszerre gondolnunk. Olyan gyógynövényekből áll, amelyek szinte a lábunk alatt hevernek; úton-útfélen található belőlük, gyakran csak le kell hajolni értük. Ilyenek például az aranyvesszőfű, a bodza, cickafark, csalán, csipkebogyó, páfrányfenyő, homoktövis, galaj, háromszínű árvácska, bazsalikom, borostyán, citromfű, rozmaring, hólyagpáfrány, hegyi áfonya, bükköny, malaclapu, orvosi tüdőfű, articsóka, zsálya, bordapáfrány, ánizs, csombor, mustármag, koriander, majoránna és még hosszasan sorolhatnánk.

Horváthné „Baba” hangsúlyozta továbbá, hogy az esetleges allergiára való tekintettel a gyógynövényekből készült teákat kezdetben mértékkel javasolt fogyasztani, és később sem szabad túlzásba vinni, mert ezáltal egyáltalán nem érhető el nagyobb hatásfok, sőt akár káros is lehet. A gyógyteák alkalmazása önmagában nem elégséges, fogyasztásukat minden esetben alapos orvosi kivizsgálásnak kell megelőznie.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája