Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. november 2. 14:53

Zsarusztorik, sztorizó zsaruk - MetroPOLICE Filmnapok az Otthon moziban

Nem kell a Krimi-félszigetre utaznia annak, aki imádja a bűnügyi filmeket, a kemény sztorikat, a durva ügyeket, és azokra is kíváncsi, akik mindezeket valóban át is élték munkájuk során. Elég az Otthon moziba elmennie. Filmek, filmesek, fiktív és igaz történetek, kitalált és hús-vér nyomozók várják hat napon keresztül. Túri Editet, az Otthon mozi vezetőjét, a program ötletgazdáját hívtuk segítségül, hogy kinyomozzuk a részleteket.

– Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen nagylélegzetű bűnügyi fesztivált szervezzen a Hírös Agóra?
– Nagyon sokan szeretik a krimiket, a thrillereket, a titokzatos dolgokat, nagyon sok embert érdekelnek azok a dolgok, amiket titok leng körül. Évekkel ezelőtt kitaláltuk, hogy milyen izgalmas lenne Agatha Christie halálának negyvenedik évfordulója alkalmából egy műfaji filmes rendezvényt létrehozni, és köré tenni mindenféle kapcsolódó dolgot. A krimi, illetve a bűnügyi film műfaja volt a legszimpatikusabb. Rengeteg ötlet volt, melyeket először csak beszélgetések közben finomítgattunk és mélyítgettünk, aztán egy idő után rájöttünk, hogy ha valóban létre szeretnénk hozni valamit, azt le is kellene írni. Attól kezdve, hogy ez megtörtént, nagy lendületet vettek az események. A lapok teltek, és egyre több ember állt az ügy mellé. Ötletekkel, tervekkel, konkrét megoldási javaslatokkal egyaránt. A Kecskeméti Rendőrkapitányság az első pillanattól partner volt ebben, Kerti István alezredes kapitányságvezető és Tót Szilvia őrnagy, a Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztály vezetője  nagyon sok ötlettel és kapcsolattal segítette a tervezést és a szervezést. És hát persze a kollégák is egyből ötletelni kezdtek.

– Nem kell nyomozónak lenni, hogy az ember kiderítse, nemcsak a közönség szereti ezeket a filmeket, hanem a szervezők is. Ez megkönnyítette vagy megnehezítette a döntést?
– Mindig izgalmas számomra a nyomozó-bűnelkövető-bűntett hármasába a történet során belelátni, figyelni azt, hogy ki mire helyezi a hangsúlyt, kinek a szemén keresztül látjuk a sztorit, milyen környezetbe helyeződik a történet. Nagyon sok kedvencünk van a Közönséges bűnözőktől a Q-ügyosztályig, de imádjuk a humoros, csavaros krimiket, mint a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes-t, vagy a Ravasz, az agy és a két füstölgő puskacsőt, ugyanúgy, mint az igazán nyomasztó, súlyos alkotásokat, mint a Szemekbe zárt titkokat vagy a Hetediket, melyek végig beszippantják a nézőt. FácángyilkosokKutyaszorítóbanBárányok hallgatnak? Jöhet! Pulp FictionA nyomozóTiszta szívvel? Jön is! Arra kérdésre, hogy nehéz vagy könnyű volt, a válasz: mindkettő. Könnyű volt, mert nagyon sok jó film született ebben a témában az idén is, a közelmúltban is, és rengeteg klasszikus is nagy kedvencünk. Bőven volt miből válogatni, mikor elkezdtük összeállítani a filmlistát. Ahogy néztük, beszélgettünk róluk, újra és újra rabul ejtettek bennünket. És egyik után mindig jött egy másik, amit még be kellene passzírozni. Ám pont ez a nagy merítés volt az, ami meg is nehezítette a döntést. Mert hat napba nem fér be az a rengeteg film, amit szeretünk. De a hetedik nap meg már másra kell…

– Milyen filmeket láthat a közönség a fesztivál alatt?
– Próbáltunk úgy válogatni, hogy legyenek benne premierek, magyar filmek, klasszikusok. Igazi kuriózum, hogy sikerült megegyeznünk az HBO-val, így

levetíthetjük a nagysikerű sorozat, a moziélményt ígérő Aranyélet új évadának az első részét a premier másnapján. 

Erre még nem volt példa, örülünk, hogy megvalósulhat.

– Kikkel találkozhatnak a fesztiválra látogatók?
– A közönségtalálkozókon magyar alkotók lesznek a vendégeink, de – mivel hagyományteremtő szándékkal szervezzük az eseményt – a jövőben szeretnénk külföldi alkotókat is hívni. Itt lesz Gigor Attila új filmjével, A kúttal, de A nyomozót is újranézheti a közönség. A martfűi rém mellé kerekasztal beszélgetést szervezünk, ahol a film rendezője, Sopsits Árpád mellett vendégünk lesz Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda „döglött ügyek osztályának” nyugalmazott vezetője is. Eljön hozzánk Bogdány Gyula rendőr alezredes, bűnügyi osztályvezető-­helyettes is, akivel a skandináv krimik mentén, a Q-ügyosztály történeteiről beszélgetünk. És vlünk lesz Kovács Gellért filmszerész is.

– A filmek mellett milyen izgalmakkal készülnek?
– Nagyon színes a kísérőprogramok listája. A filmekhez és magához a témához kapcsolható eseményekkel, rendezvényekkel is készülünk. Annyi ötlet volt, hogy végül nem győztük leszűkíteni. De ez nem baj, így már van muníció a következő fesztiválra is. A Krimiben tudós vetélkedőt is áttoltuk. Viszont nem lőném le a poént, nem mondok többet arról, mi nem lesz azért, mert a következőn lesz. Ami biztosan lesz: egyenruha-kiállítás, melyet egy négyezres gyűjteményből kellett leszűkíteni, hogy elférjen, Mrs Columbo-koncert, akik most kicsit könnyedebb zenével készülnek, és sok-sok gyerekprogram filmvetítésselcsaládi interaktív nyomozással, a Kecskeméti Rendőrkapitányság jóvoltából lesz helyszínelő buszberendezett bűnügyi helyszínretro rendőrautó és motor és még sok minden.

– Film, könyv, zene, kiállítás… már csak a gasztrovonal hiányzik.
– Gondolkodtunk rajta, hogy kínálunk öt kismalacot is, de úgy döntöttünk, a meghívás egy gyilkos vacsorára most elmarad. De a többire áll!

Kövessen minket a Facebookon is!