Birkás Menyhért borász osztott ebédet a Wojtyla Házban
- Édesapám, Birkás Menyhért már 1940-ben szőlőt művelt Orgoványon. Mai napig dolgozunk a 2,5 hektáros ősi birtokon, amely területen a környékre jellemző Izsáki arany sárfehér és Kadarka fajta található - mesélte a borász a népkonyha ebédlőjében. Az örökölt birtokon - fiammal együtt - a hagyományoknak megfelelően alacsony művelésmódban gazdálkodunk, azonban Izsák és Szabadszállás környékén próbálkozunk más fajták termesztésével is. Ősi birtokunkon van egy kis tanya, melyben édesapám öreghordói és szőlőművelő eszközei kaptak helyet. Ezeket a mai napig megőriztük az utókor számára - mondta.
- Jelenleg mintegy hét hektáron folyik nálunk szőlőművelés. Az irányon, a magyar fajták termesztésén, nem kívánunk változtatni. Mindazonáltal térségünkben, az Alföldön rendkívül sokat fejlődött a borkultúra az elmúlt 15-20 év alatt - hangsúlyozta. - Mi a minőségi borkészítésre fókuszálunk, ami folyamatos fejlesztést, forrásbevonást igényel. Aki magas színvonalú bortermelésre adja a fejét, annak ezzel számolnia kell. A borászat egyébként öröklődő szakma abban az értelemben, ha van valakinek egy családi gazdasága, azt az utódok viszik tovább - tette hozzá a borász.
A Wojtyla népkonyha szellemisége kapcsán kifejtette: jómaga 25 éve a Kecskeméti Szent László Lions Club elkötelezett tagja, tehát egyáltalán nem áll messze tőle a jótékonykodás. Ennek megfelelően szívesen ajánlotta fel a Wojtyla Ház gondozottainak mai ebédjét is.
A neves borász jóvoltából ragulevest szolgáltak fel csütörtökön a szociális intézmény önkéntesei mintegy százhúsz rászoruló részére.