Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. november 5. 21:18

20 éves a Katona József Könyvtár otthona

Képgaléria
20 éves a Katona József Könyvtár otthona
20 évvel ezelőtt költözött a kecskeméti Piaristák terén található épületbe a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. Ez idő alatt számtalan fejlesztést és szolgáltatást valósítottak meg itt, így mára az ország egyik leglátogatottabb könyvtárává vált. Ramháb Mária igazgató asszonnyal beszélgettünk.

- Miként foglalná össze az elmúlt 20 évet?

- Az elmúlt húsz év bebizonyította, nagyon időszerű volt az a döntés, hogy Kecskemét belvárosában végre felépüljön egy korszerű könyvtár. Az évforduló alkalmat ad arra is, hogy visszatekintsünk az eltelt két évtizedre.  Örömmel mondhatjuk, hogy úgy az épület, mint a benne folyó munka, kiállta a próbát. 1996. szeptember 3. óta minden reggel sokan várnak a kapunyitásra, mint ahogy számosan vannak azok is, akik a zárás pillanatában hagyják csak el a házat. Az átadás napjától több mint 7.5 millió személyes, illetve közel 4 millió virtuális látogatás történt intézményünkben. Ez országosan is kiemelkedő eredmény. Továbbra is a nyomtatott és hangzó dokumentumokhoz kötődik a legnépszerűbb szolgáltatásunk, mivel 7 millió 707 ezret kölcsönöztek ezekből az olvasók, és 10 millió 717 ezret helyben használtak 1996 óta. Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben kiemelkedő szerepet töltünk be hosszú évek óta. Az elmúlt évben 12 ezer könyvet adtunk kölcsön elsősorban a Bács megyei könyvtáraknak olvasóik kérésére, ami a legmagasabb számú teljesítés volt országosan. Kezdetben honlapot működtettünk, ma egy sokoldalú szolgáltató portál áll az érdeklődők rendelkezésére, ami naponta frissül. Közel 11 ezer könyvtári programra vártuk az érdeklődőket a legkisebbektől az időskorúakig. Kecskeméten és a kistelepülési szolgáltató helyeinken 2002 óta 258 tanfolyamot tartottunk közel 3 ezer fő részvételével, akik 99 %-a eredményes tudáspróbát tett az internet világáról. Kiszélesedtek partnerkapcsolataink, sokféleképpen kommunikálunk az emberekkel. Az ország vezető könyvtárává váltunk, elsőként vehettük át 2015-ben - a Minősített Könyvtári cím után - a Könyvtári Minőségi Díjat.

- Melyek voltak tevékenységének főbb sarokkövei?

- A könyvtárépület átadása egy olyan sarokkő volt, amely megalapozta a további évtizedek fejlődését. Meghatározó jelentőségűek voltak azok a hazai és európai uniós sikeres pályázataink, amelyek hozzájárultak a teljes körű gépesítésünkhöz, a kistelepülések rendszerünkbe való bekapcsolásához, korszerű szolgáltató portál működtetéséhez. Alapvető fontosságú a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer kiépítése, 86 kistelepülés könyvtári szolgáltatásának korszerűsítése, folyamatos ellátása. 2000 óta részt veszünk az európai információs szolgáltatásban, ma már az Európai Unió Europe Direct információs hálózatába kapcsolódva. Felnőttképzési tevékenységünk kiterjed a lakosság digitális ismereteinek, az internet használatának megalapozására, valamint a könyvtáros szakmában a minőségirányítás képzésére.

- Mi volt a legemlékezetesebb pillanata az elmúlt 20 év során?

- Sok ilyen pillanat volt szerencsére, nehéz lenne egyet kiválasztani. Minden alkalommal jó érzés, amikor végigmegyek a könyvtáron és azt látom, hogy sokan vannak, mindenki megtalálta a helyét, és legtöbben szívesen időznek a különböző terekben, válogatva a szolgáltatások között. Ugyanígy mindig óriási élmény, amikor egy kistelepülésen újra indul a közösségi élet a megújított könyvtár átadásával, ahol egy újabb Könyvtári Maci talál otthonra a legkisebbek örömére. Emlékezetesek maradnak azok a könyvtár minden dolgozójának szóló elismerések átvételei is, amelyek visszaigazolják eredményes tevékenységünket. Közülük legutóbb a Katona József-díj okozott igazán nagy örömet, amelyet Kecskemét Megyei Jogú Város közgyűlése adományozott intézményünknek.

- Az elért sikerek mellett ütközött-e akadályokba? Gondolt arra, hogy feladja?

- Természetesen rengeteg akadályba ütköztem, de olyanba, amelyből ne találtam volna valami kiutat, hogy folytatni tudjam, amit szeretnék, olyanba nem. Ehhez fontos, hogy az ember kellő kitartással, egészséges kompromisszumérzékkel, és világos, megvalósítható célkitűzéssel rendelkezzen, amelynek eredményességét egy szolgáltatás esetében mindig a használók jelzik vissza. Meg kell szokni, hogy körülöttünk minden változik, de ez még nem ok arra, hogy amiben hiszünk, ami a hivatásunk, abban ne tudjunk megmaradni a helyes úton.

- Hogyan került az intézmény kapcsolatba a Wojtyla Házzal? Mi motiválta a segítségnyújtásra?

- Farkas P. Józseffel már ősidők óta kapcsolatban vagyunk, több közös program megvalósításában dolgoztunk együtt. Mi széleskörű együttműködésünkről is nevezetesek vagyunk, hiszen közel száz partnerünk van, akikkel igyekszünk mindent megtenni, hogy sokak igénybe tudják venni szolgáltatásainkat. Különösen fontos számunkra, hogy minden élethelyzetben lévőnek biztosítsuk azt az esélyt, ami hozzájárulhat életminősége javításához. Így biztos vagyok benne, hogy a könyvtár a jövőben is mindenben segíti a Wojtyla Ház tevékenységét, amennyiben igényt tartanak erre.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház