Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. november 7. 19:56 | Szerző/forrás: keol.hu

November 7-Törvényszéken: Kérdések és megoldások a termőföldek adásvétele kapcsán

November 7-Törvényszéken: Kérdések és megoldások a termőföldek adásvétele kapcsán
„Sokan tréfálkoztak azzal a jelenlévők közül, hogy régi hagyományt elevenítettünk fel, amikor november 7-én ilyen nagylétszámú eseményt szerveztünk" - mondta november 7-én, hétfőn a Kecskeméti Törvényszéken ironikusan dr. Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke a díszteremben tartott konferencián. Ezúttal azonban nem az Auróra cirkáló ágyúlövéséről (erről már régen nem), hanem a termőföldek adásvétele kapcsán felmerülő kérdésekről és megoldásokról disputáltak a jogászok, és az agrárszakemberek.

A Kecskeméti Törvényszék, a Közép-magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium és a Magyar Jogászegylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete 2016. november 7-én 10 órakor a Kecskeméti Törvényszék dísztermében Kérdések és megoldások a termőföld adásvétele kapcsán - a jogász szemével címmel rendezte meg a szakmai konferenciát.

Mint ismert, 2014. április 1-jén léptek hatályba a földforgalmi törvény és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok. Ettől az időponttól a mezőgazdasági ingatlanokon történő tulajdonszerzés szabályai gyökeresen megváltoztak, a tulajdonszerzés - kevés kivételtől eltekintve - hatósági jóváhagyáshoz kötött. A tulajdonszerzés az adásvételi szerződés megkötésétől a tulajdonjog ingatlannyilvántartásba történő bejegyzéséig számos szereplő közreműködésével több hatósági és egyéb eljárás zajlik. A szerződést kötő feleken túl ezen eljárások szereplői a jogi képviselők, a földhivatalok, a Nemzeti Agrárkamara, az önkormányzati képviselőtestületek, jegyzők és bírósági jogorvoslat igénybevétele esetén a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, valamint a törvényszékek. Tekintettel arra, hogy a földforgalmi törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok a földszerzés teljesen új rendszerét állították fel, számtalan jogértelmezési problémával találják magukat szemben az azokat alkalmazó jogászok.

A konferencia célja az volt, hogy a mezőgazdasági ingatlanok feletti tulajdonszerzésben közreműködő szakemberek tapasztalataikat a meglévő problémáikat egymással megoszthassák és így hozzájáruljanak ahhoz, hogy a mezőgazdasági ingatlanok adásvétele a törvény előírásainak megfelelően, biztonságosan, a lehető legrövidebb időn belül lebonyolódhasson.

A konferencia első részében rövid, a megoldandó jogi problémákra fókuszáló előadásokat hallhattak a résztvevők a tulajdonszerzéshez vezető folyamat résztvevőitől.

A Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében dr. Mihala Ferenc ügyvéd, a Nemzeti Agrárkamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága nevében Domján Gergely elnök, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében dr. Balázs Erika Kecskemét Megyei Jogú Város Igazgatási Osztály Általános Igazgatási Csoport vezetője, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya nevében dr. László Tamás jogtanácsos és a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nevében Kispálné dr. Józsa Adrienn elnökhelyettes vezették fel a problémákat. A szünetet követően pedig az előadók, valamint dr. Holló Judit a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztály főosztályvezetője részvételével dr. Stefancsik Márta, a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, a Közép-magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetője moderálásával kerekasztal beszélgetést tartottak, amely keretében lehetőség nyílt arra, hogy a konferencia résztvevői az előadókhoz kérdést intézzenek és így interaktív módon közösen kereshessék a választ jogi problémáikra.

Kövessen minket a Facebookon is!