Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. november 16. 21:54 | Szerző/forrás: keol.hu

Fejezetek az elhallgatott történelemből – Konferencia lesz a Városházán

Fejezetek az elhallgatott történelemből – Konferencia lesz a Városházán
A GULAG emlékév keretében szervezett konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület kecskeméti csoportja. A Fejezetek az elhallgatott történelemből című konferencia az üldözöttek emlékéve honismereti programjának része.

Az elhangzó előadásokat három témakör köré csoportosították:

1. Elhurcolások, málenkij robot Kárpátalján

2. Hadifogolytáborok, málenkij robot, a diktatúrák áldozatai a Duna-Tisza közén

3. A hortobágyi táborok, kutatás, emlékművek.

Programjaik sorában a közelmúltban már lebonyolítottak egy közel 2000 km-es kárpátaljai tanulmányutat és kegyeleti zarándoklatot, amelynek keretében több kárpátaljai település emlékművénél emlékeztek műsorral és koszorúzással a fogolytáborokba és málenkij robotra elhurcoltakra, az egyházüldözésre, a civil polgári lakosság szenvedéseire. Október közepétől február végéig rendhagyó történelemórák és vetítettképes ismeretterjesztő előadások keretében osztják meg élményeiket. A Duna-Tisza közéről hortobágyi kényszermunkatáborokba kitelepített lakosság egykori tábori életének helyszíneire is kegyeleti utat szerveztek.

Az egyesület az újjászervezés óta 25. éve működik, tagjai különböző intézmények szakemberei (történész, levéltáros, művészettörténész, helytörténeti kutató, magángyűjtő, pedagógus, kormánytisztviselő stb.). Az 1990-es évektől határontúli kapcsolataik fontos része Kárpátalja.

A konferencia időpontja: 2016. november 18. (péntek). Kezdési időpont: 9 óra.

Kövessen minket a Facebookon is!