Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 4. 11:31

Polgármesteri látogatás a Wojtyla Házban

Képgaléria
Polgármesteri látogatás a Wojtyla Házban
Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármester asszonya és Gaál József alpolgármester tisztelte meg jelenlétével vasárnap a Karol Wojtyla Barátság Központot. A népkonyha munkatársai beszámolót tartottak a szociális intézmény mindennapi életéről, elért eredményeiről, feladatairól, gazdasági helyzetéről, a jövő kihívásairól. A két városvezető végül az ebédosztásban is részt vett. (Fotók: Mátyus István)

A megbeszéléseken egyebek mellett elhangzott, hogy a Wojtyla Házban 2006 óta meleg ételt biztosítanak ingyenesen olyan szociálisan rászoruló emberek számára, akik saját élelmezésüket önerejükből nem képesek megoldani. Az ételeket javarészt önkéntesek vagy a népkonyha támogatói által megbízott cégek készítik el. Ebédosztáson kívül más egyéb térítésmentes szolgáltatásokkal is segítik a város elesettjeit. Ezek közé tartozik a tartós élelmiszerek és ruhaadományok gyűjtése, szétosztása, orvosi, életvezetési, szociális, valamint jogi szaktanácsadás, ismeretterjesztő előadások, szórakoztató- és kulturális programok, közreműködés álláskeresésben, nyelvoktatás, nyugdíjas klub, cigánymisszió együttműködésben a helyi roma önkormányzattal.

A népkonyhán 130 rászorulónak képesek egyszerre ellátást biztosítani az év minden napján. December 24-étől január 1-ig bezárólag hagyományosan Kecskemét főterén oszt ingyenesen ebédet a Karol Wojtyla Barátság Központ a város rászorulóinak egy erre a célra felállított rendezvénysátorban.

Farkas P. József alapító igazgató elmondta, hogy a karácsonyi főtéri étkeztetés bázisául szolgáló sátrat támogatói forrásból sikerült felújítani. Ugyanígy szereztek be hat ételhordó badellát, új székeket az ebédlőbe, egy gázzsámolyt és számtalan konyhai felszerelést.

A népkonyha megoldásra váró feladatai között említette az ebédlő étkezőasztalainak cseréjét, új sütőberendezés beszerzését, valamint egy központi raktárhelyiség kialakítását, ahol az adományokat egy helyen tárolhatják. További problémát jelent, hogy az intézmény energiaellátási költsége rendkívül magas, amit önerejükből nem tudnak kigazdálkodni, emiatt például az egyes helyiségekben elég hideg van télen. Ezért szeretnék korszerűsíteni a szociális intézmény energiaellátását oly módon, hogy napelemes rendszert alakítanak ki az épületben, ezzel is csökkentve a rezsiköltséget.

Farkas P. József elmondta továbbá, hogy a közelmúltban viszontlátogatásra hívta meg a népkonyha vezetőit Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, akit eddig kétszer láthattak vendégül intézményükben. A köztársasági elnöki palotában létrejött találkozón Anita asszony érdeklődött a Wojtyla Ház szükségletei iránt. Ezekről értesülvén azonnal segítőkészségét fejezte ki. Arra kérte Farkas P. Józsefet, hogy írjon egy kérvényt férje, Áder János köztársasági elnöknek címezve, és vesse fel problémájukat a levélben. A beadványra a Köztársasági Elnöki Hivatalból érkezett válasz. Áder János jóváhagyta a kérelmet; saját forrásból támogatja a népkonyha napkollektoros rendszerének kiépítését. Egyben megígérte, átadáskor - előreláthatóan jövő év január-februárban - személyesen is felkeresi a Wojtyla Házat Kecskeméten.

A polgármester asszony válaszában méltatta az intézményben elért eredményeket. Mint fogalmazott, a Wojtyla népkonyha egyik kinyújtott keze a városnak, ahol értékteremtő közösséget építenek. Szemereyné fontosnak tartotta megismerni az itt megforduló rászorulók igényeit, hogy ezeket figyelembe tudják venni a város szociális programjainak kialakításánál.

Kecskemét első embere az ebédlőben személyesen is találkozott a népkonyha sorsközösségével. Ételosztás előtt számosan fordultak hozzá kéréseikkel, vagy csak azért, hogy elmondják neki, miért szorulnak rá mások segítségére.

Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte az intézmény sorsközösségét. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy nincs jelen minden nap a népkonyha életében, év közben folyamatosan figyelemmel kíséri a Wojtyla Ház sorsát. Örömét fejezte ki, hogy a gondozottak otthonra találtak itt, és olyan gondoskodó szeretetközösséget alkotnak, amely tagjai egymást is segítik. Mernek segítséget kérni, mert „aki nem kér segítséget, nehéz azon segíteni”.

Gondjaink közepette örüljünk annak, hogy hazánkban nincs háború, vagy afrikai mértékű szegénység - fogalmazott végül Kecskemét polgármestere, akinek jelenlétében meggyújtották a második adventi gyertyát.

A városvezetés felkérésére Pápics János, az Izsáki úti Sugovica Halászcsárda tulajdonosa rendkívül ízletes halászlét készített százharminc fő részére. A másodikféle - diós tészta - Lévai Jánosné önkormányzati képviselő felajánlása volt. Desszertként csokoládé mikulást és banánt kaptak a szegények - utóbbit a Bács-Zöldért Zrt. szállította.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház