Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 8. 10:23

Autizmussal élő diákoknak tartottak gyakorlati foglalkozást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Autizmussal élő diákoknak tartottak gyakorlati foglalkozást a Wojtyla Házban
Kézműves foglalkozást rendeztek csütörtök délelőtt a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központban a népkonyha és az Autizmus Centrum közös szervezésében. Hét autista, 10-15 éves korú tanuló vett részt a gyakorlati tréningen Vörösné Nagy Edit gyógypedagógus osztályfőnök és Knap Mariann gyógypedagógiai asszisztens közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

- A két intézmény kapcsolata nem teljesen új keletű. A Karol Wojtyla Barátság Központról úgy szereztünk tudomást, hogy tavaly karácsony előtt a Wojtyla Ház közreműködésével kaptak gyermekkerékpárokat az Autizmus Centrum kisdiákjai - mondta el kérdésünkre a gyógypedagógus.

- Farkas P. József igazgató úr meghívására júniusban látogatást tett a Wojtyla Központban Rigó Ilona, intézményünk vezetője. Megállapodtak abban, hogy közös programokat szerveznek a jövőben, és lehetőség szerint együtt készülnek fel az ünnepekre. E megállapodásnak köszönhetően vagyunk most itt immáron másodjára, és tartunk kézműves foglalkozást tanulóinknak - tette hozzá a speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó szakember.

- Autizmus spektrumzavarral élő enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekeket hoztunk ma el ide a Juhar utcai telephelyünkről. Vegyes korosztályú csoport, tehát nem azonos évben született tanulókról beszélhetünk. Nálunk nem lehet életkor alapján osztályt kialakítani, mert a hagyományos iskolákhoz képest jobban figyelembe kell vennünk a diákok képességeit. Egy hetes előkészítés után jöhetett ide hét tanulónk, akiknél úgy ítéltük meg, hogy képesek elviselni ennyi környezetváltozást - fogalmazott a gyógypedagógus.

A gyerekek karácsonyi mézeskalács figurákat készítettek hungarocellből, majd kifestették azokat. A foglalkozásba a Wojtyla népkonyha gondozottai is bekapcsolódtak, így a fogyatékkal élő kisdiákok a társas kapcsolatok kialakítását is gyakorolhatták.

Háttér:

A Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autizmus Centruma 1991 óta van jelen a magyarországi autizmus ellátásban. A kezdeti négy tanulóból és négy szakemberből álló csoport mára négy telephelyen működő, jelenleg 114 autizmus spektrumzavarral diagnosztizált tanuló speciális ellátását végző intézménnyé nőtte ki magát. Az autizmussal élő gyermekek komoly nehézségekkel küzdenek a szociális helyzetek megértése, a rugalmas viselkedésszervezés és a kommunikáció területén függetlenül attól, hogy milyenek egyéni képességeik, intellektuális adottságaik.  Az autizmus spektrumzavar a személyiségfejlődésben minőségi eléréseket okoz, ezért  sajátos megközelítésre van szükség a teljes életút során. Az Autizmus Centrum óvodáskortól a készségfejlesztő speciális szakiskoláig nyújtja ezt a  személyre szabott oktatási szolgáltatást.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház