Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 8. 11:01

Mathiász János szellemi örökösei ajánlottak fel ebédet a Wojtyla népkonyhán

Képgaléria
Mathiász János szellemi örökösei ajánlottak fel ebédet a Wojtyla népkonyhán
Kocsis Pál és Kolozsi Gyula borászok közreműködéssel osztottak csütörtökön ebédet a Wojtyla Barátság Központban. A kecskeméti Mathiász János Borrend képviseletében fáradtak el személyesen. Délben szervezetük nevében régi támogatóként köszöntötték az intézmény gondozottait. Kocsis Pál Albert Schweitzer német teológust, filozófust, orvost idézte: „Az élet tisztelete által lelki kapcsolatba lépünk a világgal.”. Mi is azért vagyunk ma itt, mert tiszteljük az életet - hangoztak a borrend nagymesterének szavai. A mai menüt - 130 adag sertéspörköltet tésztával - Békés József tanár úr készítette el, aki szintén üdvözölte az ebédlőben helyet foglaló ellátottakat, miközben Mikulásnap apropóján megemlékezett Szent Miklós püspökről, Kecskemét védőszentjéről. (Fotók: Mátyus István)

A Mathiász János borrend 1986. március 21-én alakult. Székhelyük Kecskeméten, a Szövetség tér 1. szám alatt található.

Névadójuk, Mathiász János szőlőnemesítő, aki munkássága során elsősorban csemegeszőlőket nemesített, amelyek közül néhány még napjainkban is termesztésben van.

Borrendjük jelvényén is a nagy tudós portréja látható. Mathiász János munkásságának köszönhetően értékelődött fel a homokos területek szőlőtermesztésre alkalmassága, a filoxéra pusztítása idején. Az Alföldön sok évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borászatnak. Az 1200-as évekből származó dokumentumok is bizonyítják ezt. Kecskemét határterületét a honfoglalás óta Aranyhomoknak nevezték, a rajta virágzó szőlő- és gyümölcskultúra miatt.

Boraik a mai modern konyhaművészet fontos kiegészítői. Könnyű, üde friss illatuk, zamatuk, enyhén savas karakterük okán méltán kapták a „mindennapok bora” nevet. Borrendjük 53 rendes tagja mellett mintegy 300 tiszteletbeli tagot avattak fel a tudomány, a kultúra, a szőlő-bor szakma, és a média jeles képviselői közül.

Céljuk a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, hiszen a bor mértéktartó fogyasztása része az egészséges életmódnak. Számukra a bor palackba zárt napfény, hisz a nap éltető sugarai érlelik azt a szőlőt, amelynek leve megcsillan poharainkban; azt a nemes italt, amely a bibliai időkből származik, s mint ilyen, az egyik legősibb emberi kultúra.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház