Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 14. 22:17 | Szerző/forrás: keol.hu

A tervezett költségvetésről adott tájékoztatást az újságíróknak Kecskemét polgármestere

A tervezett költségvetésről adott tájékoztatást az újságíróknak Kecskemét polgármestere
26,5 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat Kecskemét városa 2017-ben, ebből 5,1 milliárd forintot fordít az önkormányzat fejlesztésekre, beruházásokra. Többek között ez is kiderült Szemereyné Pataki Klaudia szerdai sajtóreggelijén, ahol a csütörtöki közgyűlés főbb napirendi pontjait beszélte át a polgármester a média képviselőivel.

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb témája a város jövő évi költségvetése lesz. Ezért a polgármester szokásos sajtóreggelijén is erről esett a legtöbb szó. Kiderült, hogy az 5,1 milliárdos fejlesztési keretnek a felét adják az uniós források, a másik felét az önkormányzat adóbevételei fedezik majd.

A polgármester elmondta a sajtóreggelin, hogy új elemként kerül be a költségvetésbe az államosított iskoláknak fizetendő szolidaritási hozzájárulás, amely 736 milliós keretként jelenik meg a költségvetésben. "Azt kértük, hogy ennek fejében beleszólási, ellenőrzési kompetenciánk is legyen - mondta a polgármester. - Erre született egy kormányrendelet, amelynek értelmében január 1-jével intézményi tanácsokat állítanak fel, amelyekben az önkormányzatok is helyet kapnak."

A költségvetés másik nagy tétele a gyermekétkeztetés, amely az államosítás ellenére városi feladat maradt. Január 1-jétől 4 százalékos díjemelést érvényesítenek az étkeztetést biztosító cégek felé, az étkeztetés díja a szülők számára azonban változatlan marad.Ennek függvényében, illetve az ingyenes étkeztetés biztosítása mellett kell kiegészítenie a városnak az állami normatívát összesen 375 millió forinttal. Mindemellett az intézményi felújításokra 150 millió forintot különítenek el a költségvetésben.

400 milliós többletkiadást jelentenek 2017-ben az önkormányzat béremeléssel kapcsolatos feladatai. Ez azért is időszerű, mert a kormányhivatalnál 30 százalékos bérfejlesztés volt idén, ami éles versenyhelyzetet teremtett. A polgármester elmondta, hogy a törvény adta maximum került a rendeletbe, az alapilletményeket pedig 18 százalékkal emelték. A 400 millió tartalmazza a minimálbéremelés költségeit is.

Szeretné folytatni a város a lakossági önerős útépítések támogatását, ez 660 millió forinttal szerepel a költségvetésben. Ezzel kapcsolatban egy új önkormányzati rendeletet is meg kellett alkotni, amely szintén a csütörtöki közgyűlésen kerül napirendre. A közrend és a közbiztonság javítása érdekében a kamerarendszer bővítése is folytatódik a jövő évben az Erzsébetvárosban, Mezeivárosban és Ürgésben. "Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy a rendőrséget nagyban segítik a kamerák a felderítésben, de a lakosság is sokkal inkább biztonságban érzi magát tőlük. Ezért bízunk abban, hogy ezen a problémás területen is érezhető változásokat hoz majd ez a fejlesztés" - emelte ki a polgármester.

Megjelent a költségvetésben a háziorvosok utánpótlását biztosító ösztöndíj program is, amely a szegedi egyetemmel való együttműködésben valósul meg. Emellett továbbra is biztosítja város a mérnökök ösztöndíj lehetőségét.

25 millióról 30 millióra nőtt a költségvetésben az egyházi keret. Szemereyné Pataki Klaudia itt kitért arra, hogy sok kritikát kap a városvezetés a Nagytemplom állapota miatt. A templom azonban nem Önkormányzati, hanem egyházi tulajdonban van. Így az Önkormányzat mindössze pályázati források keresésében tud segtínei a felújításban a katolikus egyháznak.

A pályázatokra fordítandó összeg és a Városi Támogatási program sport és kultúra támogatására fordítható összege is nővekszik a következő évi költségvetésben. Az utak, járdák építésére 100 millióval többet költ majd az önkormányzat, több jut a vízi közmű fejlesztésre, a tűzcsapok kiépítése pedig - a jogszabályi változások miatt - önálló soron szerepel a csütörtökön napirendre kerülő költségvetésben.

(szöveg: hiros.hu / keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!