Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 14. 22:19 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti vert csipke-készítő sikere a Betlehemi Jászol pályázaton

Kecskeméti vert csipke-készítő sikere a Betlehemi Jászol pályázaton
A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve 2016. évben is nyílt pályázatot hirdetett tárgyalkotók számára.

E pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző-és iparművészek, hívatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt pályázhattak.

Pályázni csak természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló vagy a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással, illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal, gyerekeknek készített karácsonyi ajándéktárgyakkal) lehetett.

Bedő Istvánné vert csipke-készítő 3 alkotással pályázott: Madonna a Kisdeddel, Szárnyas oltárkép és Betlehemi figurák vert csipkékkel.

Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri végezte, amely egyúttal javaslatot is készített a legjobb pályamunkák díjazására.

A kiállításra bekerült alkotások 2016. december 8-ától 2017. január 8-ig a Budai Várban, a Szentháromság téren található Magyarság Házában lesz látható.

A kiállításra bekerült alkotók a december 8-ára tervezett budapesti ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kaptak, a zsűri által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehettek át.

A pályázat nyerteseként Bedő Istvánné átvehette az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját, A Magyar Kézművesség Alapítvány ajándékát, elismerő oklevelet, valamint Kecskemét MJV. Önkormányzatának ajándékát, amelyet Engert Jakabné az Esélyteremtési Bizottság elnöke adott át.

2013. augusztus 20-án megkapta kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként " Az Év Kecskemét Mestere" díjat, valamint a népi kultúra ápolásának kifejtett maga szintű tevékenységéért a Magyar Művészeti Akadémia " Zilahy " díját.

Kövessen minket a Facebookon is!