Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 16. 13:35

Változatos programokat kínál az ünnepekben a Wojtyla Ház

Képgaléria
Változatos programokat kínál az ünnepekben a Wojtyla Ház
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz Élő Betlehem a Barátok temploma melletti Romkertben. Rászorulók részére szerveznek ételosztást a főtéren, és kecskeméti borrendek részvételével papi áldásban részesül az újbor. Péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertették karácsonyi programjaikat a Karol Wojtyla Barátság Központ, a Porta Egyesület, a Szenteste Alapítvány, valamint a Mathiász János Borrend és a Városi Szociális Közalapítvány képviselői. A sajtófogadáson dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő is megjelent. (Fotók: Mátyus István)

Molnár Zoltán intézményvezető a Wojtyla Ház képviseletében elmondta: az Élő Betlehem december 19-től 21-ig 9 és 18 óra között látogatható a Romkertben. Élő szereplők - gyerekek óvodáskortól a kamaszkorig, továbbá bárányok, kecskék és csacsik - jelenítik meg Jézus születésének igaz történetét, felelevenítve a Megváltó világra jöttének meghittségét.

Az esemény december 19-én 11 órakor Mák Kornél alpolgármester ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét. Ezt követi a Hosszú utcai óvoda nagycsoportosainak előadása, a Béke Téri Általános Iskola, a Magyar Ilona Általános Iskola tanulói, továbbá a Piarista Gimnázium kórusa, illetve a Kodály Zoltán Vegyes Kar, valamint a Kodály Zoltán Általános iskola diákjainak ünnepi műsora. 20-án a Pálmácska Református Óvoda Csillag csoportja, a Szent Imre Katolikus Óvoda Napocska csoportja, majd a Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjai tartanak ünnepi műsort a Romkertben.

A program sikeres megvalósulását Bimbó Imre ácsmester és Borbély Lajos tervező segíti munkájával. Molnár Ferenc, a Molnár Fatelep tulajdonosa pedig faanyagot bocsátott a szervezők rendelkezésére.

Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend nagymestere arról számolt be, hogy idén immáron hatodik esztendeje tartanak borszentelést Szent János, a bor védőszentjének emléknapja alkalmából, idén karácsony másnapján, december 26-án. Az ünnepi eseményre a Barátok templomában este fél 6-kor kezdődő szentmise keretében kerül sor. A borszentelésnek népi hagyomány ad alapot, miszerint a papi áldásban részesült szőlőnedű egészséget hoz - hangoztatta a borrend nagymestere.

A rászorulók főtéri étkeztetésével kapcsolatban Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója kijelentette: idén tízedik éve rendezik meg a kilenc napon át tartó népkonyhai jellegű ételosztást Kecskemét város főterén, a Barátok temploma előtti területen felállítandó több száz fős befogadóképességű rendezvénysátorban. Az ebédosztás december 24-től január 1-ig bezárólag minden alkalommal pontosan déli 12 órakor kezdődik. Az első napon Mons. Pintér Gábor címzetes érsek, belorussziai pápai nuncius és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszönti a főtéri sátorban megjelenteket. Előtte azonban nuncius úr a Wojtyla Házba látogat, ahol megtekinti az SOS Gyermekfalu lakóinak előadását, melyet nemzetközi sajtótájékoztató követ szintén a népkonyha épületében.

A nagyszabású főtéri ebédosztás ezúttal is vállalkozói-, civil- és egyházi összefogással valósulhat meg. A jótékonysági akcióban nonprofit szervezetként többek között a Magyar Vöröskereszt Kecskemét Városi Szervezete és a Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület is részt vesz - tájékoztatta a sajtó képviselőit a Wojtyla népkonyha alapító igazgatója.

A Városi Szociális Közalapítvány pedig százezer forinttal járul hozzá - amint Horváth Attiláné elnök asszony fogalmazott - a „pillanatnyilag nehézsorsú rászorulók” szociális étkeztetési költségeihez.

A kilencnapos főtéri rendezvénysorozatra mindenkit szeretettel várnak, valamint szívesen veszik azok megjelenését is, akik alapvető élelmiszerekkel vagy egyszerűen csak néhány jó szóval szebbé szeretnék varázsolni a szegények karácsonyát.

A közrend fenntartására a Kecskeméti Rendőrkapitányságtól ígértek támogatást. A rendvédelmi szerv járőrei tisztes távolságból figyelik majd az eseményeket, hogy indokolatlanul ne befolyásolják az ünnepi alkalom meghittségét - fogalmazott a sajtótájékoztató végén Farkas P. József.

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház