Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 17. 21:34

Birkás Menyhért mutatta be borait a kecskeméti Koch Borházban

Képgaléria
Birkás Menyhért mutatta be borait a kecskeméti Koch Borházban
Kóstolót tartott Birkás Menyhért a kecskeméti Koch borszaküzletben. Az ismert izsáki borász bemutatta gazdaságát, egyben ízelítőt adott pincészetének legjellemzőbb termékeiből. Összesen hatféle alföldi szőlő nedűt ízlelhettek meg az érdeklődők, a ráadás - egy palack 2012-es évjáratú Villányi Csanád Cuvée - a Koch Borászat meglepetése volt. (Fotók: Tódor Norbert)

Klasszikus családi szőlészet a Birkáséké. A családfő Birkás Menyhért több évtizedes tapasztalatára építve formálódott a vállalkozás, ahol ma már a fiú, Zoltán viszi a prímet, de mindkettőjük „felettes énje” a rendszerető nagypapa, aki odafentről felügyeli fiát, menyét, unokáit, s minden más családtagot, aki besegít.

- Édesapám, Birkás Menyhért már 1940-ben szőlőt művelt Orgoványon. Mai napig dolgozunk a 2,5 hektáros ősi birtokon, amely területen a környékre jellemző Izsáki arany sárfehér és Kadarka fajta található - mesélte a borász. Az örökölt birtokon - fiammal együtt - a hagyományoknak megfelelően alacsony művelésmódban gazdálkodunk, azonban  Izsák  és Szabadszállás környékén próbálkozunk más fajták termesztésével is. Ősi birtokunkon van egy kis tanya, melyben édesapám öreghordói és szőlőművelő eszközei kaptak helyet. Ezeket a mai napig megőriztük az utókor számára - mondta.

- Jelenleg mintegy nyolc hektáron folyik nálunk szőlőművelés. Az irányon, a magyar fajták termesztésén, nem kívánunk változtatni. Mindazonáltal térségünkben, az Alföldön rendkívül sokat fejlődött a borkultúra az elmúlt 15-20 év alatt - hangsúlyozta. - Mi a minőségi borkészítésre fókuszálunk, ami folyamatos fejlesztést, forrásbevonást igényel. Aki magas színvonalú termelésre adja fejét, annak ezzel számolnia kell. A borászat egyébként öröklődő szakma abban az értelemben, ha van valakinek egy családi gazdasága, azt az utódok viszik tovább - tette hozzá a szakember.

Pincészetük legjellemzőbb fajtái: Chardonnay, Izsáki Arany Sárfehér, Cserszegi Fűszeres, Kunsági Muskotály, Kunsági Kékfrankos Rosé, Kunsági Kadarka, Kunsági Kékfrankos, Kunsági Cabernet Franc.

A továbbiakban Fehér Anna, a Koch Borászat kecskeméti, Bethlen körúti kereskedésének üzletvezetője mutatta be szaküzletüket.

Kecskeméti borházuk kapuit 2015 novemberében nyitották meg. Célként tűzték ki, hogy pinceáron kínálják az ország legjobb szőlő nedűit. Üzletükben mind a 27 fajta Koch bor megtalálható, emellett 30 borász közel 300 termékét kínálják. A hangsúly a régión van, mivel lokálpatriótáknak vallják magukat, így a legtöbb borfajta a Hajós-bajai és a Kunsági vidékről származik, de forgalmaznak termékeket Egerből, Tokajból, Sopronból, Villányból és a többi történelmi borvidékről is. Fehér Anna fontosnak tartotta kiemelni, hogy a társborászatok tulajdonosai nem csupán üzleti partnereik, hanem barátaik is egyben. Szakszerű tanácsadással, igényes környezetben segítik kiválasztani az adott alkalomhoz leginkább megfelelő borokat, pezsgőket.

Üzletükhöz egy 35 fős kóstolóterem is kapcsolódik, ahol rajtuk kívül a velük együtt dolgozó borászok is bemutatókat tartanak havi rendszerességgel. Ezúttal a Birkás pincészet vezetőjét várhatták a vendégek.

Kövessen minket a Facebookon is!