Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 24. 13:56

Pápai nagykövet látogatott a Wojtyla Házba

Képgaléria
Pápai nagykövet látogatott a Wojtyla Házba
December 24-én dr. Pintér Gábor címzetes érseket, belorussziai apostoli nunciust (pápai nagykövetet) fogadták a Karol Wojtyla Barátság Központban. A szentszéki diplomata az ebédlőben köszöntötte a szociális intézmény gondozottait és velük együtt megtekintette az SOS Gyermekfalu alkalmi színtársulatának előadását, majd nyilvános megbeszélést folytatott Farkas P. Józseffel, a népkonyha alapító igazgatójával. Az eseményen a nap főtámogatója, Pintér Csaba keceli vállalkozó és családja, valamint dr. Jeney Gábor, a Nagytemplom plébánosa és Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész is részt vett. A közös program szeretetebéd-osztással folytatódott a főtéren. (Fotók: Mátyus István)

- Voltam már itt ebben a házban néhány évvel ezelőtt. Kezdetektől fogva figyelemmel kísértem az intézmény fejlődését és „lakóinak” sorsát, a tizenegy évvel ezelőtt elindított gondolat és az itt elkezdett munka fantasztikus beteljesedését. Manapság nem csak a városban és megyében, de nyugodtan állíthatjuk, az egész országban ismerik a Wojtyla Ház nevét, tevékenységét, és azt is tudják, hogy Kecskeméten van. Hálát adhatunk Istennek, hogy az Ő műve sok jóakaratú emberen keresztül idáig fejlődhetett. Ferenc pápa szolgálatának meghatározó pontja a szegényekről, elhagyatottakról való gondoskodás. Ezt teszi római pápaként, mint ahogy tette annak idején Buenos Aires érsekeként, jezsuita páterként is. Nyolcvanadik születésnapjának legnagyobb eseménye az volt, hogy meghívott asztalához reggelizni néhány fedél nélkül élő embert. Így ünnepelte születésnapját; a hajléktalanokkal fogyasztott kenyeret, vajat, lekvárt reggelire - mondta köszöntőjében Pintér Gábor a Wojtyla Központ szegényeihez szólva.

A Szentírásból Jézus születésének körülményeit idézte fel: „Amikor ott voltak, eljött az ideje, hogy szüljön, és megszülte elsőszülött fiát. Pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson.” (Luk 2,1-7).

- Bizonyára megfordult József fejében, miért engedi Isten, hogy ő, mint hozzá hűséges ember, ilyen nélkülözés közepette élje mindennapjait. Isten fia olyan helyre született, ahol még leülni sem lehetett. Nem volt egy szoba sem, ahová bemehettek volna. Olyan kérdés ez, amit bizonyára közülünk is nagyon sokan feltesznek. Józsefet hite tartotta meg élete nehézségei közepette, általa tudott előre haladni akkor is, amikor úgy tűnt, számára minden egy helyben áll. Az igazságtalansággal szemben a hit adja nekünk azt a fényt, amely eloszlatja a sötétséget. A hit megnyit Isten csendes jelenléte felé. Isten velünk együtt szenvedi el, mellettünk éli meg az igazságtalan helyzeteket. Soha nem hagy egyedül bennünket, mellettünk van a legnehezebb pillanatokban. Jézus nem csupán szolidáris volt, de azonosult is a szenvedő, síró emberekkel. Jézusban Isten testet öltött, és eljött közénk, hogy megélje velünk együtt nehézségeinket, nyomorúságunkat. Ő az, aki vigaszt nyújt számunkra. Ez az Isten műve a Wojtyla Házban is, amikor van, aki befogad bennünket; van, aki enni és inni ad. Isten tehát mindig mellettünk áll, még ha nehézségekkel küzdünk is - emelte ki a főpásztor.

Az SOS Gyermekfalu kis gondozottai betlehemes műsort adtak elő. Utána a Wojtyla Ház munkatársai ajándékcsomagokat osztottak ki a népkonyha ellátottai között.

Az eseménysorozat nyilvános párbeszéddel folytatódott a népkonyha Pintér József termében.

A pápai nagykövet Jézust idézte Márk evangéliuma alapján: „Szegények mindig lesznek köztetek, rajtuk bármikor segíthettek. Én azonban nem leszek mindig veletek.” (Márk 14,7).

Egy svédországi élményét osztotta meg hallgatóságával, miszerint Teréz anya nővéreit nem engedték letelepedni náluk, mondván Svédországban olyan szociális rendszert építettek ki, hogy mindenkiről gondoskodni tudnak, ezért nincs szükség a nővérek segítségére. Végül a három nővér turista vízummal mégis beutazott Svédországba. Járták az utcákat, és az aluljárókban mindenütt találtak különböző problémák miatt ott fekvő embereket. Kimosták ruháikat, vittek nekik élelmet, vizet. Minden nap feljegyezték, hogy mivel foglalatoskodtak. Tehát szükséget szenvedők mindenütt vannak, még egy szuperjóléti társadalomban is. És az élelmen kívül lelki támaszra, jó szóra, közösségi alkalmakra is komoly igény mutatkozik. Ennek betöltésére hivatott Kecskeméten a Wojtyla Ház - tette hozzá a pápai nuncius.

- Nehézségek mindenütt vannak, ez nem magyar specialitás. Különféle érdekcsoportok saját céljaiknak megfelelően mindenfelé szítják a feszültséget. Nem feladatunk, hogy ezen siránkozzunk, inkább emeljük ki a pozitív értékeket, és ezeket adjuk tovább saját környezetünkben - jelentette ki Pintér Gábor.

A választások kapcsán közölte: elszomorító, ha az emberek bármilyen okból távol maradnak a szavazóhelyiségektől. A vatikáni diplomácia arra biztat mindenkit, hogy menjen el és legjobb lelkiismerete szerint adja le szavazatát. Csak ily módon juthat érvényre személyes akaratunk, illetve emelkedhet felül társadalmunkban a közjó.

A belorussziai viszonyok vonatkozásában elmondta: csodálatos élmény számára megtapasztalni, hogy az ország és népe minden értelemben folyamatosan fejlődik. Egy önállóságát huszonöt éve visszanyert népről van szó, amely évszázadokon keresztül mindig elnyomás alatt élt. A belorusz emberek kezdik felfedezni identitásukat. Hosszú folyamat, de jó irányba haladnak. Három évszázados pravoszláv, illetve ateista elnyomatás múltán újra teljes mértékben érvényesül a vallásszabadság. Mint egy szikra, úgy éledt újra Belorussziában a katolikus egyház, amely ma virágzását éli az országban - tele fiatalokkal és még ugyan nem elégséges, de egyre növekvő számú papsággal. Jellemző adat, hogy 1991-ben mindössze ötven katolikus pap szolgált Belorussziában, ma viszont ennek több mint tízszerese.

Az apostoli nuncius a főtéren folytatta programját, ahol a Karol Wojtyla Barátság Központ rendezvénysátrában köszöntötte a szeretetebédre várakozó rászorulókat, valamint részt vett az ételosztásban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház