Augusztus 25. vasárnap, Lajos, Patrícia
Hírek, események 2016. december 26. 19:49

A bor is összeköt Istennel

Képgaléria
A bor is összeköt Istennel
A bor által mind valóságosan, mind szellemileg és lelkileg Istenhez vagyunk kötve, ezért hálatelt szívvel kell fogadnunk. Krisztus az utolsó vacsorán kijelentette róla, hogy az ő vére, így őrá emlékeztet. E gondolat hozta létre a János napi boráldás szokását. Kecskeméten a Barátok templomában hétfőn este zajlott a szertartás. (Fotók: Mátyus István)

Nem volt véletlen, hogy a szentmise kezdetén az egyházi személyek után a Mathiász János Borrend képviselői is bevonultak a templomba. Szent János napjához közelítve, karácsony másnapján áldásban részesült az újbor a Barátok templomában.

„A szentmise elején megáldom a bort, és imádkozom azért, hogy valóban arra használjuk, amire való. Hogy tudjunk mértéket tartani, de hozzon össze barátságokat, családokat egy kupica belőle, amellyel koccintunk, ami egészségünkre válik” - jelentette ki a ceremónián Gál József atya, a templom káplánja.

Immáron hatodik éve szokás, hogy e helyütt a kiforrt újbor papi áldásban részesül. A különleges rítuson a szőlőnedűvel teli palackokat a borrendek követei hozták a főoltár elé, áldozva ezzel a hagyományoknak, a bor megszentelésével Isten segítségét kérve a gazdák pincéjében levő nektár minőségének megőrzéséhez.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház