Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 19. 20:00 | Szerző/forrás: keol.hu

Csodaszép egyetemista Kecskeméten: Híres Nikol imádja a száguldást

Csodaszép egyetemista Kecskeméten: Híres Nikol imádja a száguldást
A Pallasz Athéné Egyetem (PAE) harmadéves gépészmérnök hallgatója is bekerült az ipari digitális technológiák egyik vezető vállalata, a svájci ABB magyar női mentori programjában. Híres Nikol a konszern magyar leánycégénél, az automatizálás területén fog a következő időszakban dolgozni.

Az ABB az automatizálástól kezdve az energetikán át szinte minden területén ott van a gépiparnak. Nem akármilyen vállalat mentori programjába kerültél be. A PAE büszke rád. Te mit éreztél, amikor megtudtad, hogy kiválasztottak?

Hihetetlenül örültem. Hatalmas motivációt ad, hogy részese lehetek a programnak. Már csak ezért az érzésért javasolom mindenkinek, hogy pályázzon!

- Mire is kaptál lehetőséget az ABB-nél?

- Nem pusztán belenézhetek, hanem részt is vehetek egy ilyen nagyvállalat munkájában, életében. Vagyis élő, és használható tapasztalatokra fogok szert tenni. Ráadásul személyre szabott karrierépítésben is részem lesz: HR szakemberek segítségével fogom kidolgozni a pályakarrieremet, ami szerintem egyedülálló lehetőség egy fiatalnak a mai világban.

- Mégis mi kell ahhoz, hogy meggyőzz egy ilyen nagyvállalatot arról: rád van szükségük?

- Először is új meglátások. Mindig is foglalkoztatott, hogy a nők hogyan teljesítenek műszaki vonalon, ezért a pályázatom arról szólt: miként lehetne a műszaki területeken jelentkező szakemberhiányt úgy csökkenteni, hogy közben folyamatosan, és egyre korábban nyitunk a lányok felé. Nem árt egy ilyen programba némi tapasztalattal felvértezve bejelentkezni. Nekem szerencsém volt, mert „elődöm", Solymosi Anita - aki az egyetemről elsőként került be tavaly - nagyon sokat segített nekem. Ő bátorított a jelentkezésre és osztotta meg velem, a legfontosabb tudnivalókat. Nagyon hálás vagyok neki ezért! Legyenek új meglátásaitok, és kérdezzétek bátran a tapasztaltabbakat - ezt a kettőt javasolom mindenkinek, aki majd pályázni akar.

- Miért pont gépészmérnök? Nem tartják túl nőies pályának...

- Holott a lányok is szeretik a gyors motorokat és autókat. Én például annyira, hogy hobbi szinten motokrosszozok. De engem nemcsak a sebesség érdekelt, hanem az a technika, technológia is, ami lehetővé teszi a száguldást. Ezért is választottam már középsulit is célirányosan: gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szakra jártam. Onnan meg már egyenes út vezetett Kecskemétre. Eleinte persze nehéz volt, mert mi, nők másként közelítünk a műszaki dolgokhoz, de pont ezért, idővel sokkal érdekesebb lett ez a világ. Olyannyira, hogy elkezdtem versenyekre is járni... Tulajdonképpen az egyetemen szerzett színvonalas képzés mellett ennek a másfajta látásmódnak köszönhetem, hogy az ABB-hez kerülhettem. Egyszóval örülök annak, hogy Kecskemétet választottam. A Pallasz Athéné Egyetemnek köszönhetem azt a lehetőséget, amit az ABB adott most nekem!

(szöveg és kép: Bugány János)

Kövessen minket a Facebookon is!