Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 25. 10:57

„Romákról nem csak romáknak” – előadás a Wojtyla Házban

Képgaléria
„Romákról nem csak romáknak” – előadás a Wojtyla Házban
Csonka Imre, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Társadalompolitikai Osztályának vezetője tartott ismeretterjesztő beszámolót szerdán „Romákról nem csak romáknak” címmel a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha gondozottai számára fény derült a cigányság történetére, európai letelepedésük körülményeire, sorsuk alakulására hazánk zivataros évszázadaiban, szerepvállalásukra történelmünk sorsfordító eseményeiben, társadalmi helyzetükre a 20-21. századi Magyarországon, felzárkózásuk útvesztőire, az őket övező sztereotípiák okaira, s végül megoldási javaslatokkal is szolgált az osztályvezető. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

Indián, Perzsián, Örményországon, majd Konstantinápolyon keresztül vándorolva jutottak el Európába cigány nemzetiségű emberek. Eltérő kultúrájuk miatt sehol nem fogadták őket szívesen, egyedül Zsigmond királyunk nem közösítette ki törvényileg a romákat, ezért vándorlásuk során jelentős hányaduk itt a Kárpát-medencében telepedett le - jelentette ki Csonka Imre.

Hazánkban a 14-15. században jelentek meg nagyobb számban, majd a 17. században újabb nagy létszámú csoportok érkeztek.  Mária Terézia viszont már rendeletekkel korlátozta mozgásterüket: megtiltotta számukra a vándorlást, valamint az uralkodó szigorú születésszabályozást vezetett be a cigány lakosságot érintően, mindezekkel gyakorlatilag röghöz kötve őket, ami egyet jelentett a helyben maradással, ez pedig merőben ellentétes volt ősi hagyományaikkal. A „kalapos király” II. József folytatta anyja cigánypolitikáját. Nem csoda hát, hogy évtizedekkel később számosan részt vettek közülük az 1848-49-es szabadságharcban - hangzott el az előadáson.

A roma társadalom elitjét a zenészek képezték, akik jelentősen növelték hazánkban a cigányság ázsióját. 1888-ban Nagyidai Sztojka Ferenc megalkotta az első cigányszótárt. 1893-ban írták össze először a roma populációt; akkoriban számukat 275 ezer főben állapították meg. A 19. század jelentős romlást hozott társadalmi helyzetükben, amikor - a zsidó lakossággal egyetemben - úgymond „alacsonyabb népfajnak” nyilvánították a cigányokat. A II. világháború időszaka jelentette a hátrányos megkülönböztetés csúcsát. E korszakra jellemző, hogy egyetlen éjszaka alatt 3000 magyarországi cigány embert öltek meg az auschwitzi gázkamrákban.

1945-ben kihagyták őket a földosztásból, a szocializmus évtizedeit azonban - ami a cigányságot illeti - aranykorként jegyezte fel a történetírás - hangoztatta az előadó. A romák döntő többségének volt munkahelye, gyermekeiket iskolába járatták. Az úgynevezett „cigányiskolák” létrehozását viszont nem igazolta vissza helyes lépésként a történelem. Az ilyen oktatási intézményekben kevesebbet kellett teljesíteni, alacsonyabb volt a követelményszint, ezért az itteni tanulók tudása nem ütötte meg a szükséges mércét, ennek következményeként hátrányt szenvedtek más diákokkal szemben. E körülmény konzerválta lemaradásukat az iskolarendszerben, mely végső soron gátat emelt további karriercéljaik megvalósítása elé.

A rendszerváltást követően munkahelyeik zöme megszűnt, és ezzel elkezdődött a hazai cigányság máig tartó vesszőfutása. Az időközben eltelt közel harminc esztendőben generációk nőttek fel úgy, hogy javarészt nem látták szüleiket munkába menni.

Mindazonáltal manapság mintegy 800 ezer főre tehető a hazai cigányság lélekszáma. 87%-uk magyar anyanyelvű, maradékuk őseik nyelvét is megtartotta. Jobbára a keleti országrészben, főként Borsodban, Nógrádban, Szabolcsban élnek.

A cigány családokban átlagosan kétszer annyi gyerek születik, azonban jóval rövidebb ideig élnek többi honfitársaiknál. Születéskor várható élettartamuk nők esetében kevesebb mint 60 év, a férfiak pedig jó, ha 55 esztendeig élnek. Egészségi állapotuk lényegesen rosszabb az átlagnál; a hepatitisz rendkívül jellemző betegség közöttük, emellett tizenötször több szív- és érrendszeri megbetegedés tapasztalható náluk, melynek fő oka az egészségtelen (zsírokban gazdag) táplálkozás és a dohányzás.

A cigányságot érintő beilleszkedési zavarok fő oka az írásbeliség hiánya - habár ma már alig akad közöttük analfabéta -, ezen felül a motiválatlanság, továbbá iskolákban a tanár-diák viszony előítéletes mivolta. A roma szülők javarészt szeretnék, ha gyermekeik - úgymond - többre vinnék, mint ők maguk, de ebben a sajátos szociokultúrában gyakorta „megakadnak” a taníttatás folyamatában. Ennek következménye, hogy sokan 16-17 éves korukra fejezik be az általános iskolát, ha egyáltalán. Felsőfokú végzettséggel mindössze 2%-uk rendelkezik.

Javaslatként elhangzott, hogy iskolakezdés előtt felkészítőt kellene a cigány tanulók számára indítani, melynek keretében fokozatosan behozhatnák tudásbeli elmaradásukat. További megoldás lehetne az integráció, vagyis ha két-három roma gyermeket iskoláznának be minden osztályba, így a diákok, illetve tanáraik kölcsönösen megismerhetnék egymás kultúráját, ami segítené a tolerancia kialakulását. Az ismerethiányból származik ugyanis a félreértések döntő többsége. Ildomos lenne több cigány származású pedagógust, illetve asszisztenst alkalmazni az iskolákban, könnyebbé téve a kapcsolatteremtést, valamint a megfelelő viselkedési normák elsajátítását.

Az integrációt szolgálja Kecskeméten a Mezei utcai közösségi ház, mely - hovatartozástól függetlenül - számos szolgáltatással áll a lakosság rendelkezésére. És a pozitív példák sajtóbeli bemutatásával a média is tehetne a romák felzárkóztatásáért - hangoztatta az önkormányzat osztályvezetője.

Akikre pedig büszke lehet a hazai és nemzetközi cigány társadalom: például Mága Zoltán hegedűművész, Bangó Margit előadóművész, külföldről Charlie Chaplin, Elvis Presley, Kalkuttai Szent Teréz (Teréz anya).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája