Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 2. 11:17

Wojtyla Ház: ebédfelajánlás a Konzervgyári Konyhától

Képgaléria
Wojtyla Ház: ebédfelajánlás a Konzervgyári Konyhától
A 120 adagos ételadomány mögött Bácsi Gyula konyhafőnök áll; személyesen ő küldött csütörtökön ízletes kosztot - csülökpörköltet sós burgonyával, savanyúsággal - a Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. A menüt friss félegyházi kenyér és sütemény tette teljessé. Étkezés előtt Molnár Zoltán intézményvezető Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére és a szerzetesek világnapjára emlékeztette az ebédlőben jelenlévő gondozottakat. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét február 2-án tartja a katolikus egyház, amikor a közösség Jézus bemutatását ünnepli.

A gyertyaszentelés története

Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. A későbbi időkben a gyertyát az újszülöttek mellett tartották a rontó szellemek távoltartására a keresztelés napjáig (illetve, hogy a csecsemőt ki ne cseréljék). Amikor a fiatal anyák először mentek templomba, akkor is szentelt gyertyát vittek a kezükben.

Ünnep

Amióta december 25-ére került Jézus születésének ünnepe, azóta február 2-án tartják a gyertyaszentelés ünnepét. A pápák közül II. János Pál pápa ünnepelte meg először 1997-ben.

Az ünnep egyfelől Szűz Mária megtisztulásának ünnepe, mert Mária a zsidó törvények előírásainak megfelelően mutatta be gyermekét a templomban és bemutatta a tisztulási áldozatot. A nyugati liturgia ezt emelte ki a 10. századtól kezdve. Másfelől Jézus bemutatásának ünnepe is, mert ezen a napon szentelték őt Istennek. 1960-tól a nyugati liturgia ismét Jézus bemutatását emeli ki a két ünnep közül. A katolikus egyház azt a teológiai mondanivalót emeli ki, hogy Krisztus és Mária megszentelődése ez a nap, illetve mindazoké, akik életodaadásukban vállalkoznak Isten országának szeretetére, azaz Krisztus követésére. Ebben az értelemben az ünnep köszönetnyilvánítás Istennek a megszentelt hivatások ajándékáért. Azonban Magyarországon megmaradt a régi neve, Gyertyaszentelő Boldogasszony. A keleti liturgiában Hypapanie - találkozás - a neve, mert Isten Fia először találkozott papságával ezen a napon.

Népszokások

A megszületett gyermeket, amíg még nem keresztelték meg, „pogánykának” hívták. Jézus Krisztus jelképe volt a gyertya, ezért a pogányka mellett világított kereszteléséig, hogy Jézus vigyázzon rá, nehogy rossz szellemek „kicseréljék”. Majd a keresztelőre - vagy „egyház-kelőre” - az anya vitte az égő gyertyát.

Gyertyát égettek jégeső, vihar, villámlás esetén, illetve krónikus betegek és halottak mellett is. Egyes helyeken (pl. Tápiószentmárton) még a haldokló kezébe is égő gyertyát helyeztek.

Ha ezen a napon jó idő van, akkor későn tavaszodik. Mondogatták is: Gyertyaszentelő napján „Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap!”

A néphiedelem szerint ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és ha meglátja árnyékát (vagyis szép, napos idő van), akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, amiből arra következtettek, hogy újra hideg lesz. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő.

(Forrás: Wikipedia)

 

Február 2. - A szerzetesek világnapja

II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította a szerzetesek világnapjává február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony napját. Az ünnep célja hálát adni Istennek a szerzetesi élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében a szerzetesség ismeretét és szeretetét, valamint lehetőséget adni a szerzeteseknek, hogy tudatosuljon bennük „életük szépsége és azok a csodák, amelyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára”.
 

Szerzetesrenden az egyházuk által jóváhagyott szabályok, regulák szerint élő és általában közös fedél alatt, kolostorban (rendházban, monostorban, zárdában) lakó szerzetesek (barátok), illetve szerzetesnők (apácák vagy nővérek) közösségét értjük. Szinte minden vallásban kialakult ez az istentiszteleti életforma.

A szerzetesség kezdetei a 4. századra nyúlnak vissza. Ebben az időben sok keresztény a sivatagi magányban és visszavonultságban, aszkétikus életmódot folytatva iparkodott közelebb kerülni Istenéhez. Az ilyen anachorétáknak is nevezett remeték idővel közösségeket alkottak, ezekből jöttek létre a szerzetesrendek.

Az első kolostort 332-ben, Felső-Egyiptomban alapították. A keleti egyházak szerzetesi rendszerének atyjaként Szent Baszileioszt tisztelik, míg a nyugati világ rendjei Nursiai Szent Benedek (480-543) fellépésétől kezdve alakultak ki. Benedek 528-ban alapította meg a montecassinói kolostort, ezzel a nyugati szerzetesség alapjait is megvetette.

A katolikus egyház szerzetesrendjeinek közös vonása az evangéliumi tanácsok vállalása, a szegénység, tisztaság és az engedelmesség fogadalma által.

A szerzetesrendek korunkban is megtalálják feladataikat. Míg egykor a szerzetesi közösség tagjai komolyan vették a külvilágtól való elvonulást, és gyakran csak saját családjukkal tartották a kapcsolatot, a mai szerzetesrendek olyan élet-, munka- és imaközösségek, amelyeknek tagjai - lelkészek, pedagógusok, nevelők - napjaink gondjaival foglalkoznak, tevékenységük elsősorban a társadalom peremcsoportjaira összpontosul.

Elérhetőségük is megváltozott a modern világban. Nem kell kolostorkapun kopogtatni, hogy a zárdafőnököt, apátot elérje a földi halandó, legtöbb rend él a modern technika adta lehetőségekkel, többek között honlapot is működtetnek.

Magyarországon a szerzetesek több tucat óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, szakképzési intézményt, művészeti iskolát és kollégiumot tartanak fent. A Magyar Katolikus Egyház csaknem kilencven - többségében női - szerzetesrendet, tart nyilván több mint 2500 taggal.

 

FÉRFI SZERZETESRENDEK MAGYARORSZÁGON:

Alexiánus Testvérek Kongregációja

Betegápoló Irgalmasrend

Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága Zirc

Csornai Premontrei Prépostság

Don Bosco Szalézi Társasága

Gödöllői Premontrei Perjelség

Isteni Ige Társasága (Verbita Missziósrend)

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Kamilliánus Kolostor

Keresztény Iskolatestvérek Katolikus Szerzetesrend

Krisztus Légiója Kongregáció

Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kapucinus Delegáció

Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje

Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend

Konventuális Ferences Minorita Rend

Nagy Szent Bazil Rend

Piarista Rend Magyar Tartománya

Isteni Üdvözítő Társasága (Salvatoriánus Atyák)

Sarutlan Kármelita Rendtartomány

Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnökség

Szervita Rend, Szűz Mária Szolgái

Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

 

NŐI SZERZETESRENDEK MAGYARORSZÁGON:

Congregatio Jesu

Annunciáta Nővérek Kongregációja

Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja

Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregációja

Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor

Ciszterci Nővérek Regina Mundi Apátsága

Eukarisztia Szolgálóleányai Társasága

Ferences Mária Misszionárius Nővérek

Ferences Szegénygondozó Nővérek

Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja Magyar Tartomány

Isteni Szeretet Leányai Kongregációja

Isteni Üdvözítő Nővérei (Salvator Nővérek)

Jézus és Mária Gyermeksége Társulat Szent Krisztiána védelme alatt

Jézus Isteni Szívéről nevezett Karmelita Nővérek Kongregációja

Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség

Jézus Szíve Nővérek Társasága

Jó Pásztor Nővérek Kongregációja

Klarissza Remeteség "Szécsény Ágacskája"

Krisztus Király Misszionárius Nővérek Társasága a Külföldön Élő Lengyelek Számára

Legszentebb Üdvözítő Nővérei

Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata

Boldogasszony Iskolanővérek

Nagy Szent Bazil Rendi nővérek

Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend

Örökimádó Nővérek "Maria Reparatrix"

Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata

Premontrei Női Kanonokrend

A Szent Orsolya Rend Római Uniójának Magyar Orsolyita Közössége

Sarutlan Kármelita Nővérek

Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek

Szent Benedek Leányai Társasága

Szent Domonkos Rendi Kontemplatív Nővérek Rózsafüzér Királynéja Monostor

Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Nővérek

Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja

Szent József Kongregáció Magyarországi Missziója

"Szent Kamill Leányai" Szerzetes Intézmény

Szent Keresztről nevezett Irgalmas Nővérek

Szentlélek Szolgálói Szerzetesközösség

Szent Szív Társaság (Sacre Coeur)

Szeretet Misszionáriusai (Teréz Anya Nővérei)

Szervita Nővérek a Fájdalmas Anya Szolgálói

Szociális Misszióstársulat

Szűz Mária Látogatásáról nevezett (Vizitációs) Rend

Szűz Mária Társasága

Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Kongregációja

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház