Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 7. 11:13

Wojtyla Ház: kedden Gáspár Attila ebédadománya került a szegények böjtös asztalára

Képgaléria
Wojtyla Ház: kedden Gáspár Attila ebédadománya került a szegények böjtös asztalára
Úton-útfélen hallani: egyáltalán nem segítőkészek mostanság az emberek. Mindenki saját malmára hajtja a vizet, nem törődik másokkal, csak saját magával. Egyesek kifejezetten „hobbiból” ártanak; irigységből, makacsságból, haragtartásból vagy egyszerűen azért, mert valahogy nem tudnak megbékélni saját sorsukkal, az őket körülvevő világgal. Így fest sokak véleménye - talán nem teljesen alaptalanul. Azonban kivételek, „jó gyakorlatok” úgyszintén akadnak szép számmal - a Karol Wojtyla Barátság Központ háza táján legalábbis minden bizonnyal. Egyre gyakrabban jelentkeznek a népkonyhán olyan önszerveződő privát közösségek tagjai, akik - bármily furcsán hangzik - komolyan veszik Jézus eme szavait: „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” (János 13,34-35). Ennek jegyében ajánlanak fel konyhaeszközöket, alapvető élelmiszereket, ruhákat, vagy éppen ételt a Wojtyla Ház ellátottainak. A Cold Clean Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Gáspár Attila felajánlásával juthatott kedden ebédhez közel százhúsz halmozottan hátrányos helyzetű ember. A mai menüt - kolbászos babgulyást - Békés József tanár úr osztotta ki sok szeretettel. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

Lelkileg feltölt, ha itt lehetek - mondta a tanár úr az ebédlőben ételosztás előtt. Napi elfoglaltságairól is szívesen mesélt: - Egy tanulmányt készülök leadni gróf Rákóczi Erzsébetről a Katona József Múzeum évkönyvébe. Ezen felül a kecskeméti börtönben tanítok és magántanítványokat fogadok.

A fegyencekről kijelentette: többségük semmilyen családi háttérrel nem rendelkezik, ha pedig mégis, az borzalmas. Példaként egy külföldi származású elítélt történetét hozta fel. Szülei igen korán elhunytak. Gyermekként magára maradt; az utca nevelte, s nem telt el sok idő, hogy drogokkal találta magát szembe. Innentől egyenes út vezetett a börtönbe.

Békés József tanár úr több évtizedes pedagógiai munkássága során mintegy 3000 diákot tanított. Az egyetemistákkal volt legkönnyebb dolga, a hátrányos helyzetűekkel - életkörülményeik miatt - a legnehezebb. Utóbbiakról elmondta: ha akárcsak egyikük életét sikerült megfelelő vágányra terelnie, akkor már megérte.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház