Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 9. 22:16 | Szerző/forrás: keol.hu

Szabó Csaba, a kecskeméti színház produkciós vezetője: „A váratlan helyzetek összerántják a csapatot”

Szabó Csaba, a kecskeméti színház produkciós vezetője: „A váratlan helyzetek összerántják a csapatot”
Dolgozott díszítőként, zsinórosként, volt ügyelő, színpadmester, műszaki vezető és produkciós vezető - Szabó Csaba esetében nem túlzás azt mondani, hogy a színházi szamárlétra minden fokát bejárta. A kecskeméti Katona József Színház produkciós vezetőjét váratlan helyzetekről és emlékezetes előadásokról kérdeztük.

- Tisztában volt vele, mit díszít a díszítő, amikor 21 évesen jelentkezett a szolnoki színház álláshirdetésére?

- Őszintén...? Fogalmam sem volt! De hamar rájöttem, ráadásul fantasztikus társaságba csöppentem.

- Hány évig volt Szolnokon?

- 15 évig dolgoztam ott: díszítőként kezdtem, utána zsinóros lettem, majd 8 évig ügyelő.

- Kecskeméten is ügyelőként kezdett dolgozni?

- Ide már színpadmesternek hívtak. Szerettem ügyelőnek lenni, de örültem a változásnak. A színpadmesternek az adott színház egész repertoárját ismerni kell. A próbafolyamat elejétől egészen az utolsó előadásig fejben kell tartani az adott produkcióra vonatkozóan minden díszletet, kelléket, hogy az előadáson minden rendben mehessen.

- Legemlékezetesebb előadás?

- Szolnokon voltam ügyelő, amikor előadás közben leszakadt az egyik ponthúzó, és a színpadra zuhant egy 20 kilós díszlet elem, közvetlenül a színész mellé...

- Félbe kellett szakítani az előadást?

- Dehogy! A shownak folytatódni kell. Az ilyen helyzetet úgy kell megoldani, hogy a nézőt a legkevésbé zavarjuk. Előadást csak végső esetben lehet megszakítani, vagy lemondani.

- Volt ilyen eset 35 éves pályafutása alatt?

- Nem. A váratlan helyzetek összerántják a csapatot: mindenki teszi, amit kell, és eddig ez elég volt.

- Mi a produkciós vezető feladata?

- Hozzám tartozik valamennyi produkció díszlet és jelmezgyártása, szükség esetén a kellékek gyártása. A tervelfogadáson átbeszéljük a munkát a rendezővel, illetve a díszlet- és jelmeztervezővel, majd az ott elhangzottak alapján készítek egy költségvetést, amit - optimális esetben - elfogad a színház vezetősége. Ezt követően indulhat el a gyártás a Bodzai utcai telephelyünkön, ahol asztalos, lakatos, kárpitos és festőműhelyünk van. A jelmezek a férfi és női szabótárban készülnek, a színház mögötti épületben, ahol a Ruszt Stúdió Színház is működik. A következő fontos állomás, amikor a díszletet összeszereljük a színpadon. Ekkor a tervező és a rendező megnézi, és ha szükséges, elvégezzük a javításokat.

- Szigorú volt, amikor még ügyelőként dolgozott?

- Azzal, aki fegyelmezetten végezte a dolgát, nem kellett szigorúnak lenni. De voltak, akikkel nem ment másként. Dolgoztam együtt Garas Dezsővel, Törőcsik Marival, Darvas Ivánnal... - ők abszolút profik voltak. Előadás előtt fél órával bent voltak, soha nem késtek.

- A fiatalokkal több volt a gond?

- A fiatalok hajlamosabbak rá, hogy azt gondolják, övék a világ.

- Produkciós vezetőként melyik volt a legemlékezetesebb munkája?

- A nyomorultak! Gigaprodukció volt! Amikor elvittük a Margitsziget Szabadtéri Színpadra, 5 kamionra volt szükség a szállításhoz! Csodálatos előadás született.

- Tudja civilként nézni az előadásokat?

- Nehéz lenne. Nyilván más szemmel nézem a díszletet, a jelmezeket, de a színészi játékot is, mint az, aki bérletet vált, és egy évben lát hat előadást.

- Kritikus néző?

- Nagyon!

- Melyik előadások állták ki leginkább ezt a szigorú kritikát?

- Jó párat fel tudnék sorolni. A legemlékezetesebbek között van az előbb említett A nyomorultak, a Dzsungel könyve a '96/97-es évadban és az Újvilág Passio az Arborétumban.

- A produkciós vezető nem hajol meg a színpadon a premier végén, ahogy az ügyelő, a műszaki vezető, vagy a színpadmester sem. Nem hiányzik ez a fajta elismerés?

- Ha a premier után odajön hozzám az igazgató és megköszöni a munkámat, az nekem elég.

- Mi a legnagyobb kihívás egy produkciós vezető számára?

- A határidő. A többit megoldjuk könnyedén.

(kecskemetikatona.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!