Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 17. 23:23 | Szerző/forrás: keol.hu

Ügyészi indítványra megszüntették a vendéglős M. Róbert előzetes letartóztatását

Ügyészi indítványra megszüntették a vendéglős M. Róbert előzetes letartóztatását
Nem hosszabbítják meg a több százmilliós adócsalással gyanúsított M. Róbert kecskeméti vendéglős február 20-án, hétfőn lejáró előzetes letartóztatását. Az ügyészség ugyanis kezdeményezte a kényszerintézkedés megszüntetését, a bíró pedig ebben az esetben csak egyet tehet: helyt kellett adjon az ügyészi indítványnak. Elrendelték viszont M. Róbert házi őrizetét.

Mint korábban megírtuk, tavaly októberben több mint háromszáz pénzügyőr akciója vetett véget egy főként csokoládéval, kávéval és energiaitallal üzletelő bűnszervezet és egy bűnszövetség illegális üzletelésének. A Kecskemétről irányított bűnszervezet főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából. A nettó áron (áfa megfizetése nélkül) beszerzett termékeket papíron magyar, valós tevékenységet nem végző cégeken átfuttatták, majd két cég nevében újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába. A pénzügyőr nyomozók szerint ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy borsodi cég bűnös tevékenységéhez is használták. Ott elsősorban cukrot és csokoládét szereztek be az Unió más tagállamaiból, de beszerzésüket belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal. Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját.

Az októberben őrizetbe majd előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottak között volt M. Róbert kecskeméti vendéglős, akinek egyik cége 2015-ben 1.2 milliárd forintos nettó árbevételt jegyzett. Rajta kívül előzetes letartóztatásba került egy kecskeméti nő, P. R. is, valamint további 10 gyanúsított. Az első körben 30 napra elrendelt előzetes letartóztatásuk november 20-án letelt, azonban 90 nappal meghosszabbította ezt - szintén az ügyészség kezdeményezésére - akkor a nyomozási bíró. A 90 nap 2017. február 20-án telik le.

Ezúttal azonban „váratlan" fordulat történt. Február 17-én, pénteken tárgyalt a kényszerintézkedésekről a nyomozási bíró. Az ügyészség - mint a cikk bevezetőjében írtuk - M. Róbert esetében elállt a folytatástól. Kezdeményezték, hogy kerüljön szabadlábra, illetve házi őrizetbe a vendéglős.

A nyomozási bírónak ebben a szituációban nem maradt más feladata, mint helyt adni az ügyészi kezdeményezésnek. A házi őrizet akkor rendelhető el, ha a bűncselekmény jellegére és a büntetőeljárás időtartamára, vagy a terhelt eljárás során tanúsított magatartására tekintettel az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel is biztosíthatók. Házi őrizet elrendelése esetén a bíróság által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a terhelt csak a bíróság határozatában meghatározott célból, így különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása vagy gyógykezelés céljából az ott írt időben és távolságra (úti célra) hagyhatja el.

A Kecskeméti Járásbíróságon pénteken délelőtt tárgyalták M.Róbert előzetes letartóztatásának kérdését. A tárgyalás 10 órakor kezdődött, majd 11:05-kor a megbilincselt vendéglőst két fegyőr kísérte ki a tárgyalóteremből. Ezt követően levették róla a bilincset, ami egyértelműen jelezte a kívülállók számára is, hogy szabadlábra került, és házi őrizetbe helyezték. Mint utóbb kiderült: a hét három napján intézheti ügyeit, a többi napon viszont nem hagyhatja el a lakhelyét.

M.Róbert ügyvédje, Sándor Csaba ügyfele szabadlábra helyezését követően azonnal nyilatkozott a keol.hu helyszínen lévő munkatársának:

- Jelentős lépést tettünk most az ügyben, ami tisztázhatja ügyfelemet. Meggyőződésünk szerint az eljárásban ezt követően tisztázódni fog Róbert szerepe. A most elrendelt házi őrizetet kedvező döntésként fogjuk fel. Aminek a világon semmi köze, és egyéb alapja, egy állítólagos vádalkuhoz, vagy más, a jelenlegi ügyre nem vonatkozó találgatáshoz.

M. Róbert és az ügyvédje egyébként fellebbeztek a döntés ellen. A kényszerintézkedés teljes mellőzését szeretnék elérni, illetve azt, hogy szabadlábon védekezhessenek. A fellebbezésben azt kérték, hogy házi őrizetet se alkalmazzon a nyomozási bíró M. Róbert esetében.

Kövessen minket a Facebookon is!