Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 20. 10:24

A gombák csodálatos világa címmel tartottak előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
A gombák csodálatos világa címmel tartottak előadást a Wojtyla Házban
A kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetőjének hétfői ismeretterjesztő előadásán ezúttal a gombákról esett szó Horváthné Terike „Baba” tolmácsolásában. (Fotók: Mátyus István)

Elhangzott: sajátos tulajdonságaiknak köszönhetően a gombák külön „országot” képviselnek a növények és állatoké mellett. Nincs szükségük napfényre, táplálékukat az állatokhoz hasonlóan készen veszik fel környezetükből. Sejtjeik falában kitin található. Számos növényhez hasonlóan spórákkal szaporodnak. Ezekből gombafonalak hálózata fejlődik ki a talajban vagy korhadó fákon, amely számunkra szabad szemmel nem látható. A termőtest csak megfelelő időjárás esetén tör felszínre. A gombák fontos szerepet töltenek be az életközösségekben, elsősorban az elhalt szerves anyagok lebontásában. Másik részük szoros kapcsolatot alakít ki növényekkel, elősegítve azok víz- és ásványianyag-felvételét. Cserébe kész szerves anyagot kapnak más növényektől.

A gombák rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaznak. A boltokban legtöbbször termesztett fajtákat lehet vásárolni; főleg kétspórás csiperkét és laskagombát. A vadon termőek közül pedig a kucsma- és rókagombát, vargányákat, szarvasgombákat, csiperkét és tinórukat gyűjtik világszerte. A vadon termőek elfogyasztása előtt mindig győződjünk meg arról, hogy ehetők-e! Minden esetben mutassuk meg szakértőknek, akik a piacokon ellenőrzik a természetben gyűjtötteket! Mindig csak friss gombából főzzünk! Ha mérgezés gyanúja merül fel, azonnal forduljunk orvoshoz, és tegyünk el mintát az ételből! - figyelmeztetett Terike.

Amit mindennapjainkban gombaként ismerünk, gyűjtünk, vásárolunk és elfogyasztunk, az a termőtest, amely általában kalapból és tönkből áll. Sok olyan faj létezik, ahol a kalap alján lemezek találhatók. A tönkön pedig gyakran gallért és bocskort láthatunk - hangoztatta az előadó.

Spórákkal szaporodnak. Ezek a termőrétegben fejlődnek, melyek elhelyezkedése többféle lehet a különböző fajoknál.

A spórák nagyon kicsik, szabad szemmel nem láthatóak. Ha mikroszkóppal vizsgáljuk őket, nagyon érdekes világ tárul elénk. Lehetnek gömbölyűek, hosszúkásak, szögletesek, sima falúak és rücskösek. Méretük nagyon különböző; vannak annyira kicsik, amelyek még mikroszkóppal is nehezen láthatóak, de léteznek viszonylag nagyok, amelyeket már jól vizsgálhatunk.

A spórákból gombafonalak fejlődnek. Szövedékük behálózza az egész talajt. Ebből a gombaszövedékből fejlődnek a termő testek.

A szakértők szerint körülbelül 3500 faj él hazánkban. A gombák termesztéséről 1687-ig semmit sem tudtunk, ebben az időben fedezte fel ugyanis Marchant francia botanikus. A párizsi piacok kertészei ezután a vadon élők gyökereit lótrágyaágyásokba ültették, és ezzel megkezdődött a gombatermesztés időszaka - hangzott el egyebek mellett az előadáson.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája