Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 22. 22:53 | Szerző/forrás: keol.hu

Kft-k kötelező törzstőke emelése – Bács-Kiskunban még 3 ezer cég várat magára

Kft-k kötelező törzstőke emelése – Bács-Kiskunban még 3 ezer cég várat magára
Kecskeméti Törvényszék tájékoztatót adott ki a korlátolt felelősségű társaságok kötelező törzstőke emeléséről, amelynek végső határideje 2017. március 15. A megyében székhellyel rendelkező Kft-k közül azonban eddig még közel háromezer nem tett eleget az ez irányú kötelezettségének.

Létesítő okiratok módosítása az új Ptk. szerint:

A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább 3 millió Ft-ra azon korlátolt felelősségű társaságok számára, amelyek a törzstőkéje nem éri el ezt az értéket. A taggyűlés a törzstőke felemelése helyett dönthet a társaság átalakulásáról is vagy megszüntetéséről is.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag az új, Ptk-nak megfelelő törzstőkeemelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra - természetesen jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15., tehát legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság átalakulásról dönt, a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.

Kérjük, hogy az érintett korlátolt felelősségű társaság minél előbb forduljanak jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző), hozzák meg a szükséges döntést és nyújtsák be változás-bejegyzési kérelmüket, ne várjanak az utolsó pillanatig.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek.

Kövessen minket a Facebookon is!