Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 24. 10:11 | Szerző/forrás: hiros.hu / Tódor Norbert

Bernát atyára emlékezett a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület

Képgaléria
Bernát atyára emlékezett a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület
Szentmisével és közös imádsággal emlékeztek meg Páter Károlyi Bernátról, az egykori kecskeméti ferences rendházfőnökről, vértanúról, misszionáriusról péntek reggel a Barátok templománál a Wojtyla Ház és a Porta egyesület önkéntesei, illetve a Szent Miklós templom hívőközössége. (Fotók: Mátyus István - Alföldi Civil Napló)

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-ai határozata szerint a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította február 25-ét. Ebből az alkalomból a résztvevők szentmisén vettek részt a Szent Miklós templomban, majd annak bejárata előtt gyűltek össze, ahol közös imádsággal és főhajtással emlékeztek meg a diktatúra áldoztairól Bernát atya emlékkövénél és fájánál.

1940-től a kecskeméti ferences rendházban házfőnökként tevékenykedett. Nevéhez fűződik a kecskeméti zsidóság mentése. Dacolva az állami rendelkezésekkel, nem mondott fel a kolostor földszinti üzlethelyiségeit bérlő zsidóknak. Keresztelte, hamis dokumentumokkal segítette őket, amíg ez mentséget jelentett, majd egyeseket ferencesnek öltöztetve bújtatott. Bejárt a gettóba vigasztalni, az elhurcolás napjaiban pedig rendszeresen látogatta őket a vagonokban, és próbálta enyhíteni szenvedéseiket.

Az orosz front közeledtével Kecskemét polgári vezetői elmenekültek, gyakorlatilag Bernát atya vette át a város irányítását, és segítette a délvidéki menekülteket. Az új kommunista diktatúra embertelenségei ellen szintén felemelte a szavát, ezért üldöztetésnek volt kitéve. 1945 júliusában néhány napra be is börtönözték.

1949-ben a népügyészség egy 1946-os lajosmizsei beszéde miatt a „demokratikus államrend és vezetői, a földbirtokreform és a zsidó felekezet elleni izgatás” címén hét hónapi börtönre ítélte. Ekkor még a fellebbezés megmentette, de ugyanezen év november végén az ÁVH mégis letartóztatta immár teljességgel koholt vádak alapján (kémkedéssel gyanúsították állítólagos angol kapcsolatai miatt). Egy ideig Vácra internálták majd a Gyűjtőfogházba hurcolták. Az elszenvedett kínzások és az embertelen körülmények miatt kiújult betegsége, rabkórházban hunyt el 1954. március 2-án. Holttestét - amelyet ma is keresnek - feltehetően a kommunista diktatúra számos más áldozatával együtt a 301-es parcellában temették el.

Zsidómentő tevékenységéért a magyarországi rabbi kar a holokauszt 60. évfordulóján emlékfát ültetett tiszteletére a kecskeméti ferences templom kertjében.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház