Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 25. 10:28 | Szerző/forrás: keol.hu

Két eljárás is indult gondatlan tűzokozás miatt

Két eljárás is indult gondatlan tűzokozás miatt
Az enyhe időjárás miatt sok helyen megkezdődtek a tavaszi kerti munkák, a kerti zöldhulladékok, valamint a tarlók égetése. Bács-Kiskun megyében egy nap alatt két eljárást is indított a katasztrófavédelem, mert gondatlanság miatt kialakult szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Baja külterületén egy kiskertben az elszáradt növényeket égették, a tűz azonban átterjedt a közelben lévő erdő aljnövényzetére és egy hektáron pusztított. A tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek és eloltották az erdőt és a szomszédos tanyákat is veszélyeztető tüzet.

Külterületen a tarló és a zöldhulladék égetése főszabály szerint tilos, ilyen helyen csak akkor szabad égetni, ha azt külön jogszabály megengedi, például növény-egészségügyi okok miatt. Ám az égetéshez ilyenkor is engedélyt kell kérni a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségtől. Ez ebben az esetben elmaradt, így a tűz okozója tűzvédelmi bírságra számíthat. Mivel az engedély nélkül gyújtott tűz megfékezéséhez tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a bírság mértéke 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet.

Csütörtökön délelőtt Soltvadkert külterületén egy focipálya nagyságú területen égő nádashoz riasztották a tűzoltókat. A helyszínre riasztott tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat. Tekintettel arra, hogy a terület használója vagy használói nem gondoskodott az elszáradt növények eltávolításáról és a terület karbantartásáról, a tűz akadálytalanul tudott terjedni. A katasztrófavédelem ebben az ügyben is eljárást indított. Ha az eljárás során beigazolódik az elhanyagolt és gazos terület használójának felelőssége, 40 ezer forinttól egészen 200 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat.

Bács Kiskun megyében idén már 45 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak ezen a héten 13 ilyen esetnél kellett beavatkozniuk.

Kövessen minket a Facebookon is!