Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 3. 21:58 | Szerző/forrás: keol.hu

Évértékelő értekezlet a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen

Évértékelő értekezlet a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2017. március 3-án évértékelő értekezletet tartott, amelyen részt vett dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes.

A 2016. évi tevékenység értékelésére összehívott összügyészi értekezleten Dr. Nánási László főügyész a megyében lévő 6 járási ügyészség, a megyeszékhelyen működő járási és nyomozó ügyészség, valamint a főügyészség működésének személyi és tárgyi feltételeit ismertette. Hangsúlyozta, hogy a szervezetben jó felkészültségű, hivatásuk iránt elkötelezett szakemberek tevékenykednek valamennyi szakterületen.

Dr. Dókáné dr. Pályi Krisztina büntetőjogi főügyészhelyettes az ügyészségi nyomozás, a nyomozás felügyeleti és a vádhatósági tevékenységet értékelte. Előadásában kitért arra, hogy a tavalyi évben a bűncselekmények és a bűnelkövetők számában minimális emelkedés volt tapasztalható. A megye ügyészségei továbbra is átlag feletti számban emelnek vádat tárgyalás mellőzésével, illetve gyorsított eljárásban, ami csökkenti a hagyományos tárgyalásokkal járó munkaterhet. Ezen kívül továbbra is intenzív és magas színvonalú az uniós tagállamok ügyészségeivel folytatott jogsegélyforgalom.

A megye ügyészei számos hazai és külföldi konferencián, illetve továbbképzésen is részt vettek, melyeken a természetvédelem, a közlekedésrendészet és az illegális migráció témáiban tartottak előadásokat.

Dr. Nacsa Klára közjogi főügyészhelyettes a közérdekvédelmi szakág törvényességi ellenőrzési tevékenységét, valamint a magánjogi területet érintő feladatokat ismertette. Ennek során kitért a civil szervezetekkel és a természetvédelemmel kapcsolatos, valamint a cégbíróságok eljárásához kapcsolódó ügyészi feladatokra. A büntetés-végrehajtás során pedig a főügyészség területén lévő büntetés-végrehajtási intézetek, rendőrségi fogda és előállító helyiségek működésének törvényességi vizsgálatát a főügyészség büntetés-végrehajtási csoportja a tavalyi évben is magas szakmai színvonalon látta el.

A beszámolókat követően dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes hangsúlyozta, hogy az ügyészség feladata a törvényesség, szakszerűség és időszerűség biztosítása. A büntetőeljárásról szóló törvény és más jogszabályok változása kapcsán kiemelte, hogy az idei év egyik fontos feladata a felkészülés. A megye ügyészi szerveinek munkáját értékelve elmondta, hogy Bács-Kiskun megye ügyészei a az elmúlt évben is magas szakmai színvonalú, kiegyensúlyozott munkát végeztek, amelyért köszönetét fejezte ki.

Kövessen minket a Facebookon is!